AVP nadaljuje akcijo razdeljevanja prikazovalnikov 'Vi vozite'

22. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
AVP nadaljuje akcijo razdeljevanja prikazovalnikov 'Vi vozite' (foto: AVP)
AVP

Gre za zaslone, ki dokazano pomagajo zmanjševati hitrostih v naseljih brez kaznovanja voznikov. Podelili so jih 30.

Konec poletja in začetek jeseni je čas, ko Agencija za varnost prometa vsako leto slovenskim občinam v 10-mesečni brezplačen najem podeli vsaj nekaj deset prikazovalnikov hitrosti vožnje 'Vi vozite'. Tako bo tudi letos, saj so prav danes 30 izbranim občinam za dano obdobje, ki sovpada s trajanjem šolskega leta podelili omenjene zaslone. Zanje se je namreč v preteklosti že izkazalo, da pripomorejo k znižanju hitrosti brez kakršnihkoli represivnih ukrepov.

Preizkus, ki so ga pred časom opravili na AVP v sodelovanju s policijo je tako pokazal, da vozniki v naselju v povprečju vozijo slabe tri kilometre počasneje v primeru, da je zaslon 'Vi vozite' v delujočem stanju, kot pa takrat ko je v mirujočem, oziroma ga sploh ni. In glede na to, da so v zadnji akciji Hitrost, ki je potekala med 12. in 18. avgustom policisti med 3048 prekoračitvami hitrosti kar 2492 le-teh zabeležili v naselju, je vsaka izboljšava na tem področju dobrodošla.

Občine, ki bodo tako v tem šolskem letu uporabljale omenjene prikazovalnike so naslednje: Benedikt, Bled, Braslovče, Brežice, Cankova, Cerklje na Gorenjskem, Cerkno, Dol pri Ljubljani, Gornji Grad, Kostanjevica na Krki, Kungota, Medvode, Nazarje, Odranci, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podčetrtek, Prebold, Ptuj, Sevnica, Solčava, Šmartno pri Litiji, Tabor, Trzin, Turnišče, Veržej, Vipava, Vojnik in Žužemberk; iz razpisa je letos izpadlo 11 občin, na izbiro pa so vplivali kriteriji, kot so recimo nevarna šolska pot, odseki s pogostimi prekoračitvami hitrosti in pa pogoste prometne nesreče na posameznih odsekih.

Vesna Marinko, v.d direktorice AVP je tako ob predaji prikazovalnikov še dodatno izpostavila pomen preventive, najbolje pripomore k temu, da preko mišljenja da smo nadzorovani, čeprav nadzor ni vedno očiten pripomore k temu, da vozimo bolj odgovorno, strpno in pa varno, s čimer pa posledično pripomoremo k manjšemu številu nesreč.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja