AVP podarja 31 prikazovalnikov hitrosti za slovenske občine

21. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Izkušnje kažejo, da prokazovalniki pomagajo umiriti promet in izpostaviti kritična mesta.

Agencija za varnost v prometu in podjetje Siprionika nadaljujeta s projektom postavljanja informativnih merilnikov hitrosti po slovenskih občinah. V sklopu projekta, ki poteka že sedmo leto zapored obe ustanovi izbranim slovenskim občinam, ki se odzovejo na poziv v polletno brezplačno uporabo podarjata omenjene naprave, ki dokazano pomagajo zmanjševati hitrosti na kritičnih mestih v naseljih in v bližinah osnovnih in srednjih šol.

Avtorji projekta imajo letos še prav poseben razlog za veselje, saj se je na poziv za dodelitev prikazovalnikov odzvalo rekordno število občin, 52, kar je precej več, kolikor je na voljo vseh merilnikov. Teh bodo tako podelili 31, kar je nekoliko več, kot do sedaj, dodelili pa jih bodo naslednjim občinam: Ribnica, Jesenice, Grosuplje, Kidričevo, Rogaška Slatina, Oplotnica, Grad, Hoče-Slivnica, Gorni Petrovci, Mežica, Vitanje, Selnica ob Dravi, Vojnik, Slovenska Bistrica, Prevalje, Razkrižje, Jezersko, Ptuj., Hodoš, Ankaran, Logatec, Tržič, Šmarje pri Jelšah, Ruše, Radeče, Dol pri Ljubljani, Bistrica ob Sotli, Medvode, Trebnje, Dobrepolje in Škocjan.

Prikazovalniki podlaga za nadaljnje ukrepe

Izbranim občinam so bili merilniki dodeljeni na podlagi izbire strokovne komisije, naprave pa so bile dodeljene tistim lokacijam, kjer prihaja do povečanega števila nesreč, kjer poteka šolska pot, kjer prihaja do pogostih prekoračitev hitrosti ali kjer je povečan obseg prometa. Na podlagi rezultatov, ki jih bodo pridobili s prikazovalniki bodo nato preučili potrebe po preureditvi cestišča ali drugih ukrepih za povečanje varnosti.

V podobnem projektu pa Siprionika že drugo leto sodeluje z Zavarovalnico Triglav, s pomočjo katere so v septembru postavili dve enaki napravi na v Šmarjeških Toplicah in v Novem mestu. Na omenjenih lokacijah so ugotovili, da se je hitrost s postavitvijo prikazovalnikov zmanjšala za 2 km/h, delež prehitrih voznikov pa za štiri odstotke.

Jure Šujica
Foto: Agencija za varnost v prometu

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol