Avto Šanghaj 2019: Nio se podaja v limuzinski razred

16. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po dveh križancih in superšportniku je kitajsko podjetje predstavilo še električno limuzino.

Kitajsko zagonsko podjetje, specializirano za proizvodnjo električnih avtomobilov Nio, pospešeno nadaljuje lansiranje novih modelov na trg. Minilo ni namreč niti pol leta od zadnjih dveh novincev in že je luč sveta ugledal nov model. A če gre pri omenjenem paru za križanca, je podjetje tokrat obralo nekoliko drugačno pot. Tretji novinec v zadnje pol leta je namreč električno gnana limuzina z imenom ET.

Čeprav ime spominja na slavnega filmskega vesoljčka, pa Nio ET Preview – navsezadnje gre še vedno za koncept, ki je napoved nove serije limuzin – nima z njim prav nič skupnega. Novinec, ki bo v prihodnje najverjetneje dobil ime ET7, je namreč povsem konvencionalno oblikovana električna limuzina, ki bo sodeč po zunanjih dimenzijah spadala v rang Mercedes-Benza razreda E.

Kaj se skriva pod karoserijo novinca, pri Niu niso razkrili, povsem mogoče pa je, da je ET zasnovan na eni izmed dveh platform, ki so jih Kitajci predstavili v domačem Šanghaju. Če je to res, bi serijski avtomobil lahko bil zasnovan na platformi z enim 220-kilovatnim elektromotorjem na sprednji osi in baterijskim sklopom s kapaciteto, ki bi – merjeno po standardu NEDC – lahko zagotavljala do 510 kilometrov avtonomije. V realnosti bo ta številka občutno manjša.

Kdaj bo novinec zapeljal na cesto, še ni jasno, ugiba pa se, da bi bilo to lahko šele prihodnje leto. Nio je namreč zagotovil, da bodo nove avtomobile predstavljali le po enega na leto, letos pa naj bi bil to ES6.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja