Od 1. januarja na avtocestah 150 km/h?

30. 6. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Si predstavljate, da bi lahko tempomat nastavili na 150 km/h in se ob to nihče ne bi smel obregniti? Za marsikoga se sliši sanjsko, v tej državi EU pa bo, kot kaže, to tudi realnost.

Omejitev hitrosti na avtocestah je bila vedno stvar polemik. Nekateri so zagovarjali znižanje hitrosti v korist varnosti, nekaterim se zdi trenutnih 130 km/h povsem primernih, spet tretji pa si želijo povišanja hitrosti, češ da so avtomobili sedaj varnejši, infrastruktura pa tudi primerna za to.

Profimedia

Podobno je bilo očitno tudi na Češkem, kjer so poslanci sprejeli spremembe zakona o cestnem prometu. Ena glavnih točk je možnost dviga največje dovoljene hitrosti na avtocestah na 150 km/h. To bi veljalo za posamezne odseke, kjer bi bilo to dovolj varno uveljaviti.

Če bosta predlog podprla senat in predsednik države, bi lahko prvi tovrstni odseki zaživeli v roku dveh let, zakon pa bi začel veljati 1. januarja 2024.

Profimedia

"Dodaten pogoj za povišanje omejitve je, da so izbrani odseki opremljeni s spremenljivo signalizacijo, ki bo omogočala znižanje hitrosti pod 100 km/h v primeru neugodnih vremenskih razmer, zmanjšane vidljivosti ipd.," so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga povzeli češki mediji.

Preberite še: "Smo potomci primatov, po avtocestah pa se prevažamo s 200 km/h. To je absurdno!"

BONUS VIDEO: Ko izbira opreme pri avtomobilu naredi ključno razliko …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol