Video: Avtomobilski svet izgublja še eno legendo. Ali pač?

3. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli
Video: Avtomobilski svet izgublja še eno legendo. Ali pač? (foto: Zajem zaslon: Youtube)
Zajem zaslon: Youtube

Sveti gral avtomobilskih motorjev s pogonom na bencin je brez dvoma 12-valjnik. Le redke so znamke, ki so ga kadarkoli imele v svoji ponudbi, danes pa je takšnih, ki ga še imajo komaj peščica. Tako so se mu odpovedali pri vseh treh znamkah nemške trojice (Mercedes ga ponuja le še v Maybachu, BMW pa preko Rolls-Royca), povsem mogoče pa je, da se mu bo kmalu odpovedala še ena britanska znamka: Aston Martin.

Britanska znamka namreč napoveduje prihod nove različice V12 Vantage, pri kateri pa bo šlo ne le za posebno, omejeno serijo, temveč tudi za zadnjo serijo, 'Final edition'. Pri informacijah, kaj naj bi to pomenilo pa so Britanci zelo skopi, zaradi česar se pojavljajo številne teorije o tem, kaj naj bi omenjena oznaka pomenila: zgolj konec aktualne generacije ali pa kar konec proizvodnje 12-valjnih motorjev, še posebej po tem, ko so spodnji video zaključili z besedami »Never leave quietly«.

Preberite še: Katere spremembe lahko pričakujemo v Aston Martinu po prihodu Mercedesa?

Aston Martin je namreč pred dobrim letom, oktobra lani dobil novega delnega lastnika, znamko Mercedes-Benz, ki ima v lasti 20 odstotkov britanske znamke. Nemci so ob tem že nekaj čas tudi partnerji znamke, po njihovi zaslugi pa je vse več novih vozil znamke opremljenih z osemvaljnikom nemškega porekla, ki velja za lažjega, okolju prijaznejšega, hkrati pa zmogljivejšega.

Mercedes-Benz je na drugi strani tudi eden izmed najglasnejših pobudnikov elektrifikacije, zato je povsem mogoče, da je to naslednji korak k počasni poti do popolne elektrifikacije vozil legendarne britanske znamke.

Preberite še: V četrtek obujamo spomine: Bondova prva izbira in avtomobil, ki mu je bil uspeh zagotovljen

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem