Barje dobiva par sodobnih bencinskih servisov - tu so prve podrobnosti! (video)

9. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli
Barje dobiva par sodobnih bencinskih servisov - tu so prve podrobnosti! (video) (foto: Petrol)
Petrol

Projekta se bodo skupaj lotila podjetja Petrol, ki bo servisa upravljalo in pa DARS, Marche ter McDonalds.

Bencinska servisa Petrol, ki stojita na severni oziroma južni strani ljubljanske obvoznice veljata za dva izmed najbolj obremenjenih servisov na naših avtocestah. Hkrati gre tudi za dva izmed starejših servisov, ki že nekaj let le stežka zadoščata potrebam vse večjega števila potnikov in tovornih vozil. A trenutek, ko se bo to spremenilo je vse bližje, saj je bila prav danes podpisana pogodba o sodelovanju pri izgradnji novih objektov.

Poleg Petrola bodo pri projektu izgradnje in kasneje pri upravljanju sodelovala še tri podjetja in sicer DARS, McDonald's ter Marche, s tem pa bo nastal par dveh izmed največjih tovrstnih objektov v državi. Vključitev Marcheja in in McDonalds'a sicer pomeni, da bodo kupci lahko v prostorih servisa lahko izbirali med tremi ponudniki hrane in pijače. Nenazadnje bo prodajno mesto bencinskega servisa Barje-jug merilo kar 900 kvadratnih metrov.

Seveda pa se na novem servisu vse ne bo vrtelo le okrog prehrane, precej bo namreč razširjena tudi ponudba goriv in število prostih mest za točenje goriva. Novo prodajno mesto počivališča Barje-jug bo namreč ponujalo 18 točilnih mest za osebna vozila, šest točilnih mest za tovorna vozila, poleg različnih vrst bencina, dizla in LPG-ja (utekočinjenega naftnega plina) pa bo sedaj mogoče v vozila natakati tudi stisnjen zemeljski plin (CNG), utekočinjen zemeljski plin, v prihodnje pa najverjetneje še vodik. Hkrati bo na voljo še 10 polnilnic za električna vozila z možnostjo namestitve dodatnih polnilnic v območju počivališča. To bo sicer zajemalo 30 parkiranih mest za voznike tovornjakov, 90 parkiranih mest pa bo v upravljanju družbe Dars, ki bodo namenjene javnemu potniškemu prometu.

»Želimo si namreč postati prva izbira za nakupe na poti, k čemur bodo pripomogla tudi nova  prodajna mesta, tako v Sloveniji kot na jugovzhodnih trgih, kjer smo prisotni. V skladu s strategijo  bo skupno število prodajnih mest konec leta 2025 na vseh trgih iz sedanjih 500 zraslo na 627. Med
njimi tudi novi prodajni mesti AC Barje – jug in sever, kjer se bodo na enem mestu združili trije  ponudniki prehrane,« je pojasnila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović. Gradnja novih objektov na južni strani se bo sicer pričela marca prihodnje leto, končana pa bo predvidoma avgusta istega leta, ko bo stekla še prenova severnega dela servisa.