Brez hibridnega križanca pač ne gre: Bentley Bentayga prihaja marca

8. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Skoraj sočasno s hibirdom se bo motorni ponudbi pridružil še 4-litrski 'bencinar' z dvema turbinama.

Proizvajalci prestižnih štirikolesnikov imajo zadnja leta skupni dve stvari. Praktično vsi so v svojo floto vozil postavili vsaj enega športnega terenca – med večjimi proizvajalci izstopa le Ferrari, ki pa je tudi že napovedal izdelavo prvega SUV-a – poleg tega pa so v svojih vozilih pričeli ponujati hibridne pogonske sklope. V večini primerov gresta ta dva koncepta z roko v roki in zadnji, ki je potrdil izdelavo hibridnega SUV-ja, je Bentley.

Trenutno Bentley kupcem modela Bentayga ponuja zgolj en bencinski motor zasnove W12 s prostornino 6 litrov, ki ob pomoči dveh turbin proizvede 608 'konjev', s pomočjo katerih lahko avtomobil doseže hitrost 301 kilometer na uro. A že letos spomladi se bo ponudbi pridružil še tretji pogonski sklop, pri katerem bo Bentley kot del koncerna Volkswagen uporabil obstoječo tehnologijo, znano že iz drugih vozil omenjenega koncerna.

Premierno na ogled v Ženevi

Glede na to, da sta del istega koncerna tudi Porsche in Lamborghini, ki svoje avtomobile že ponujata kot hibride, bodo enak oziroma zelo podoben pogonski sklop uporabili tudi Britanci. Ta je v Porsche Panameri E-Hybrid sestavljen iz 2,9-litrskega V6 bencinskega motorja in elektromotorja s skupno močjo 462 'konjev'. Elektromotor Panameri omogoča do 48 kilometrov avtonomne vožnje.

Avtomobil bo javnosti prvič predstavljen v začetku marca na avtomobilskem salonu v Ženevi. Sočasno s predstavitvijo hibrida pa si po informacijah avtomobilskega portala Automotive News lahko obetamo prihod še enega nekoliko manjšega bencinskega motorja. Omenjenemu 6-litrskemu motorju se bo namreč pridružil še 4-litrski motor, kakršnega že poznamo iz Porsche Cayenne-a, v nekoliko močnejši različici s 650-konji pa je na voljo tudi v novem Lamborghini Urusu.

Jure Šujica
Foto: Bentley

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja