Bil je pred časom, a mu to ni pomagalo

Pred 20 leti je avtomobilski svet zapustil Renault Avantime, eden najbolj nenavadnih avtomobilov tistega časa.

Razkošni Avantime – kar v prevodu iz francoščine pomeni 'pred časom' je bil silno nenavaden avtomobil, ki je združeval lastnosti enoprostorca s kupejevskimi primesmi v drzni obliki. Zasnoval ga je takratni Renaultov šef oblikovanja Patrick le Quément in je bil prvič še kot konceptni avtomobil na ogled na avtomobilskem salonu v Ženevi marca 1999.

Avantime je blestel z udobjem, stilom in zmogljivostjo in vodja projekta Thierry Metroz je takrat priznal, da je »želel, da se nekdo nenehno začudeno sprehaja okoli avtomobila ". Samo šest mesecev po predstavitvi konceptnega avtomobila je bil na salonu v Frankfurtu in Londonu predstavljen prvi serijski model, ki je bil videti skoraj enak konceptu.

Kljub temu se je zaradi različnih konstrukcijskih težav proizvodnja začela šele leta 2001, pred tem pa so v Berlinu novinca predstavili avtomobilski sedmi sili. Kombinacija zmogljivosti in užitka v vožnji, razkošja notranjega prostora in udobja, začinjenega s panoramsko stekleno streho in štirimi okni, ki jih je mogoče spustiti s pritiskom na gumb – napredna vgrajena tehnologija in zmogljiv motor so postavili Avantime visoko na seznam želja vseh, ki so si želeli izstopati iz množice, videti in biti viden, v slogu in udobju.

S šeststopenjskim menjalnikom in trilitrskim motorjem V6 s 24 ventili – z močjo 155 kW/210 KM in največjo hitrostjo 240 km/h se je ponašal z gladkim in hitrim podajanjem moči, na voljo je bil tudi v izvedbi 2.0 Turbo in s samodejnim menjalnikom. Proizvodnja v Matrini tovarni je potekala do maja 2003, v tem času pa so izdelali le 8857 primerkov. Tako je Avantime postal prava redkost na cestah in ikonična oblikovalska klasika.

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Kam izginjajo majhni avtomobili, kako je s polnjenjem električnih avtomobilov pri sosedih. Testi: Mercedes-Benz GLC, Škoda Enyaq RS Coupe, ...

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"