BMW in Mercedes-Benz skupaj v projekt 'car-sharinga'

20. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Uradno naj bi bil projekt predstavljen že v začetku prihodnjega leta.

Souporaba avtomobilov je tako kot elektromobilnost ena izmed smeri, kamor se bo avtomobilizem razvijal v prihodnje. Pravzaprav podjetja, ki se s tem ukvarjajo, poznamo tudi že pri nas, v prihodnje pa bo tega le še več. Da gre razvoj v to smer že nekaj časa, ugotavljajo tudi vsi večji avtomobilski proizvajalci, počasi pa med njimi prihaja do medsebojnega sodelovanja tudi na tem področju. Kot kaže, bosta sodelovanje na tem področju sklenila tudi Daimler in BMW.

Obe nemški znamki sta sicer že lep čas prisotni na področju souporabe avtomobilov in povezanih storitev, saj si lastita različna podjetja in mobilne aplikacije, med katerimi so ChargeNow, Clever Taxi, Chaffeur prive in še bi lahko naštevali. Jedro sodelovanja pa naj bi predstavljala nova mobilna aplikacija, ki naj bi ponujala funkcionalnosti vseh dosedanjih, od najema taksija do souporabe avtomobila, plačila parkirnine, iskanje polnilnih postaj in še nekaj drugih funkcij. Sodelovanje je bilo sicer načrtovano že dlje časa, zdaj pa je dobilo zeleno luč tudi od oblasti v ZDA.

Sodelovanje med znamkama naj bi obe strani bolj podrobno predstavili že v prihodnjih mesecih, še zdaleč pa to ne bo edina oblika sodelovanja, ki jo podjetji načrtujeta. Po poročanju ameriškega spletnega portala Bloomberg naj bi se namreč njuno sodelovanje še poglobilo, saj naj bi med drugim začeli tudi skupni razvoj nove platforme za električne avtomobile in skupno proizvodnjo baterij za električne avtomobile.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel