BMW postavil nov svetovni rekord v drsenju

10. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli
BMW postavil nov svetovni rekord v drsenju (foto: BMW)
BMW

V osmih urah je vozilo BMW M5 na zaprtem poligonu opravilo preko 2.000 krogov, pri čemer so mu petkrat dotočili gorivo. Med vožnjo.

S prihodom zadnje generacije BMW-jeve superšportne limuzine M5 je bavarski avtomobilski proizvajalec prvič v ta avtomobil vgradil štirikolesni pogon, kar je marsikaterega ljubitelja tega avtomobila zmotilo, verjetno tudi zardi tega, ker naj bi bilo s takim avtomobilom težje 'driftati'. A zadeva je popolnoma izkopljiva, tako da avtomobil še kako dobro zna drseti po asfaltu. To je sedaj dokazal tudi ob nedavni postavitvi svetovnega rekorda v najdaljšem drsenju.

Da, tovrsten rekord je namreč že obstajal in je znašal zavidljivih 143,6 kilometrov, a ga je BMW s svojim M5 naravnost 'uničil'. Osem ur je profesionalni voznik Johan Schwartz z vozilom na zaprti progi neprestano drsel kar 232,5 milj oziroma 372,9 kilometrov. Podvig, ki je zahteval veliko več priprav, kot se zdi na prvi pogled.

Gorivo so dotakali kar med vožnjo

Driftanje od voznika zahteva priganjanje vozila v visoke vrtljaje, kar pa pri 600 'konjih', kolikor jih premore novi M5 pomeni tudi veliko porabo goriva. Kako veliko? Recimo samo, da je bilo vozilo med poskusom kar petkrat oskrbeti z gorivom. In ker se vozilo med poskusom ni smelo ustaviti, so to storili kar med vožnjo. V ta namen so prejšnjo generacijo modela M5 z oznako F60 predelali v polnilnico, ki je nato ob vsakem polnjenju drsela ob rekorderju, medtem, ko je tretji član ekipe med visenjem skozi zadnje desno okno opravljal črpanje goriva.

Celotna zadeva se že sliši težko izvedljiva, nič  drugače pa ni bilo niti v praksi. Obstajal je namreč strah in nevarnost, da bi vozili trčili, pri čemer bi člana ekipe, ki je opravljal prečrpavanje stisnilo med njiju. V enem izmed poskusov je do trka dejansko tudi prišlo, k sreči pa brez resnih poškodb, tako za avtomobila, kot za ekipo. Rekord je bil tako uspešno postavljen in priznan tudi s strani Guinnessove knjige rekordov.

Jure Šujica
Foto: BMW