BMW začel s testiranjem 'M-a', kakršnega še ni bilo

12. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Projekt je zaenrkat še v testni fazi, rezultati dela pa bodo javnosti predstavljeni čez dve leti.

Športni BMW-jevi karavani z oznako M so približno tako redki, kot izviri vode v Sahari. Pravzaprav so Bavarci doslej predstavili zgolj dva in sicer M5 generacij e34 leta 1992 ter e60 leta 2007, ki je bil tedaj z desetvaljnikom pod motornim pokrovom in najvišjo hitrost krepko 320 kilometrov na uro (v primeru odstranjene elektronske blokade). Hkrati so še nekaj let pred tem, leta 2000 predstavili zgolj prototipno različico karavanske izvedbe M3, ki buri duhove še danes.

Po dveh desetletjih pa so se pri BMW-ju končno odločili reči bobu bob in karavanskega M3 tudi uresničiti. Jasno, to ne bo dve desetletji star prototip, pač pa bo novincu kot osnova služila aktualna serija 3 Touring in pa limuzina M3, ki jo BMW namerava predstaviti prihodnji mesec.

No, veseliti se kljub temu ne moremo prav hitro. Kot so namreč razkrili v Munchnu je razvoj novinca zaenkrat še v začetni fazi, celoten proces do trentuka, ko bo pripravljen za serijsko proizvodnjo pa naj bi trajal še naslednji dve leti. Tako je zaenkrat znano le to, da ga bo poganjal vrstni turbobencinski šestvaljnik, ki bo vozniku nudil kar 510 'konjev' moči. Dovolj razlogov za očete z dirkaško žilico, da pričnejo družinski proračun pripravljati na nov šok. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja