Bo COVID-19 pomagal pospešiti gradbena dela na avtocestah?

14. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli

V kolikor bodo napovedani ukrepi dovolj (posredno) zmanjšali promet na cestah, bi pri Darsu lahko še pred poletjem izvedli vsaj del za takrat načrtovanih obnovitvenih del.

Zaradi izbruha koronavirusa in stanja v državi – od zaprtja šol, do spodbujanja dela od doma ter jasno tudi zaprtja državnih meja – je v vsakdanu prišlo do precejšnjih sprememb, ki se bodo v prihodnjih dneh še stopnjevale. Čeprav redke, pa so nekatere med njimi tudi dobre. Sem lahko štejemo upad prometa, kar na eni strani prinaša precej manjšo količino izpustov CO2, na drugi pa tudi manjšo obremenitev cest, kar še posebno cenijo pri Darsu.

Družba za upravljanje z avtocestami tako tekom tega vikenda opravlja načrtovana obnovitvena dela med razcepom Kozarje in nekdanjo cestninsko postajo Log pri Brezovici in še nekatera druga dela na vseh avtocestnih krakih z izjemo štajerskega. Prav mogoče pa je, da bodo v prihodnjih dneh pričeli z obnovitvenimi deli tudi na drugi lokacijah.

Previdni z napovedmi

Lepo vreme in manjša količina prometa sta namreč dva izmed faktorjev, ki najbolj pozitivno vplivata na poteg tovrstnih del, kar poudarjajo tudi na Darsu. Dela, kakršna opravljajo na omenjenem odseku namreč običajno trajajo dan ali dva, zaradi česar so vikendi, ko je količina prometa nižja kot med tednom, najbolj primeren čas za izvedbo. Ker pa bo v prihodnjih tednih količina (predvsem tovornega) prometa tudi med ponedeljkom in petkom bistveno manjša, v družbi že razmišljajo, da bodo dela opravljali tudi v tem času.

Ali bo to dejansko izvedljivo ali ne, pa je zaenkrat, kot nam je zaupal Marjan Koler iz Darsa vseeno še težko napovedati. Prava slika stanja v prometu se bo namreč pokazala šele v ponedeljek, ko bo nastopil tudi prvi delovni dan, ko bodo v veljavo stopili vsi napovedani ukrepi. V kolikor bi bil plan izvedljiv, pa bi to naposled lahko pomenilo tudi nekoliko bolj mirno poletje z manjšo količino gradbenih del.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja