Bo Petrol rešil težavo pomanjkanja električnih polnilnic?

Na področju električnega polnjenja pa so poleg napovedi novih polnilnic pripravili tudi druge novosti.

Bo Petrol rešil težavo pomanjkanja električnih polnilnic? (foto: Petrol) Petrol
16. 2. 2021

Največji domači naftni distributer Petrol – ki pa se zadnja leta vse bolj posveča tudi distribuciji drugih oblik energije in povezanim rešitvam -  je že nekaj časa dejaven tudi na področju rešitev za polnjenje električnih avtomobilov. Gre za področje, na katerem Slovenija precej zaostaja za evropskimi državami, saj je število javnih električnih polnilnic še vedno precej majhno, posledično pa je nizek tudi delež električnih avtomobilov na naših cestah.

Pri Petrolu so si tako zadali cilj, da bodo do leta 2025 širom Slovenije postavili kar 1.300 novih polnilnic, s čimer bodo že presegli število bencinskih servisov, po državi, pri čemer pa je seveda pričakovati, da bo na posameznih lokacijah postavljenih več polnilnic. Na katerih lokacijah bodo nove polnilnice postavljene sicer še ni jasno, so pa pri Petrolu zagotovili, da bodo v polnilnicah ponujali električno energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov.

»Velik del naših polnilnic že danes poganja čista energija iz obnovljivih virov, konstantno tudi širimo mrežo gostovanja na polnilnicah v tujini in vse to z jasnim ciljem realizacije vizije družbe, ki je postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo,” pravi dr. Tadej Smogavec, vodja razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu in ob tem poudarja, da so za razvoj in inovativne okolju prijazne rešitve potrebni trdni, stabilni temelji. 

Druga sprememba, s katero bodo utišali kritike številnih uporabnikov elektrificiranih vozil pa je uvedba novega sistema obračunavanja električne energije na 22-kilovatnih polnilnicah. Če je bilo polnjenje doslej potrebno plačevati glede na čas polnjenja avtomobila, pa bo sedaj obračun narejen precej bolj realno in sicer glede na dejansko električno energijo, pretečeno na polnilnici.