Bo Porsche obudil model 928?

25. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Nemška znamka naj bi se pripravljala na izdelavo klasičnega kupeja zasnove 2 + 2, kakršnega so iz ponudbe umaknili pred slabimi 25 leti.

Porsche je s prvo generacijo modela Panamera (ki prav te dni slavi 10. obletnico) kar nekako pomagal soustvariti ali pa bolje rečeno popularizirati razred štirivratnih kupejev – začetnik tega je bil Mrecedes-Benz z modelom CLS. Razred se je nato kar dobro razvil in tako so v ta rang sčasoma vstopili še BMW, Audi in Volkswagen, počasi pa štivratne športno oblikovane limuzine pripravljajo tudi druge (bolj ljudske znamke). Hkrati se očitno vrača doba klasičnih kupejev.

Medtem ko so proizvajalci, kot je Aston Martin in pogojno tudi Bentley, že stalnica v tem avtomobilskem razredu, se je vanj sprva s serijo 6, pred kratkim pa še s serijo 8 vrnil BMW, s tem pa očitno sprožil pozornost tudi pri drugih znamkah. Na prvem mestu med njimi je Porsche, ki naj bi tako po poročanju portala Autocar razmišljal oziroma že kar pripravljal kupejevsko različico zgoraj omenjenega modela Panamera.

Možnosti so odprte

Konkretno naj bi tako pri Porscheju – Autocar vira informacij ni razkril – razmišljali o dvovratnem avtomobilu s klasično 'grandtourersko' postavitvijo sedežev 2 + 2, kar sicer ponuja že model 911, vendar pa naj bi bil od slednjega tudi precej bolj praktičen, še posebej zaradi povečanega prtljažnega prostora v zadku. Motor bo namreč tako kot pri klasični Panameri postavljen v nos avtomobila. Panamera naj bi bila sicer tudi ena izmed možnosti za osnovo avtomobila, enaki naj bi bili tudi pogonski sklopi, malo verjetno pa je, da bo darovala tudi ime.

Če se bo Porsche odločil za izdelavo klasičnega kupeja, to ne bo prvi poskus Nemcev v tem avtomobilskem razredu. Podjetje iz Stuttgarta je namreč med letoma 1977 in 1995 že proizvajalo podoben avtomobil z oznako 928, s katerim so pravzaprav prvotno želeli nadomestiti model 911, a jim to ni uspelo. Zanimivo bi bilo torej videti, ali se bodo pri Porscheju v dobi, ko avtomobilske znamke hlastajo po lastni preteklosti, odločili in po četrt stoletja znova obudili ime 928.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja