Bo potopljeni Ferrari postal atrakcija v živalskem vrtu?

Nizozemski gasilci so potopljenega športnika našli junija letos med rutinsko vajo reševanja iz vode in medtem, ko njegova usoda ostaja nejasna, se v javnosti že pojavljajo ideje in pobude za njegovo ohranitev, v nekoliko drugačni vlogi.

Bo potopljeni Ferrari postal atrakcija v živalskem vrtu? (foto: Youtube: ratarossa) Youtube: ratarossa
13. 8. 2020

Klasični Ferrariji v zadnjih letih pridobivajo na svoji vrednosti. Brez izjem. Vseeno pa so med njimi takšni, kateri vrednost presega več deset milijonov evrov in drugačni, katerim vrednost (bolj ali manj) daje zgolj kromiran vranec na motornem pokrovu oziroma maski. In med slednjimi je zagotovo tudi model Mondial. Štirisedežnik je namreč že ob prihodu na trg naletel na mešan odziv kupcev in šele v zadnjem obdobju so jim ljubitelji znamke začeli namenjati nekaj več pozornosti.

Svojega mesta v kakšni avtomobilski zbirki pa zagotovo ne bo našel dotični avtomobil iz leta 1987 (eden izmed zadnjih izdelanih primerkov, ki so med zbiralci nekoliko bolj cenjeni), ki so ga pred kratkim potegnili iz rečnega dna v Amsterdamu. Po do sedaj znanih podatkih naj bi avtomobil leta 1994 ukradli nesrečnemu lastniku, kmalu zatem pa naj bi končal v enem izmed številnih rečnih kanalov, kjer je počival vse do sedaj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#saveferrarimondial Ferrari that survived 26 years in a river. Help my mission to get it into a museum or aquarium .... don’t let them crush it !!! Video link in bio

A post shared by Ratarossa (@ratarossa) on

Rdeči avtomobil je v dobrega četrt stoletja propadel do te mere, da ga, čeprav je bil ob dvigu iz vode še vedno 'relativno' cel, ni več mogoče (racionalno) obnoviti, prav tako pa so neuporabni tudi vsi preostali deli vozila in zdi se, da se bo njegova pot končala na enem izmed tamkajšnjih odpadov, kjer že čaka svoj epilog. A žarek upanja vseeno ostaja, namenil pa mu ga je ljubitelj prestižne italijanske avtomobilske znamke, na spletu poznan pod vzdevkom Ratarossa.

Britanec, ki si lasti kar štiri Ferrarije – med katerimi pa je daleč najbolj prepoznaven Testarossa z odrezano streho – je namreč stopil v ospredje in predlagal, da bi pozabljenega Ferrarija namesto na odpad postavili na ogled v akvarij z morskimi psi. Takšno idejo je namreč predlagal tamkajšnji živalski vrt, ki želi avtomobil potopiti v akvarij z morskimi psi, kjer bi bilo tako postavljen na ogled javnosti.

Več o samem avtomobilu in o njegovi zgodbi in usodi – ki zaenkrat ostaja negotova – si lahko ogledate v spodnjem videu: