Ali tudi vi parkirate na levi strani ulice? To je kazen, ki vam jo lahko prinese tako početje.

14. 7. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Ali tudi vi parkirate na levi strani ulice? To je kazen, ki vam jo lahko prinese tako početje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Praktična situacija: vsa parkirišča so zasedena, delate že tretji krog po mestu in na koncu ga opazite – prazen prostor na drugi strani ulice. Zapeljete na nasprotni pas, hitro bočno parkirate in težava je rešena. Nič več.

Novica sicer prihaja iz Nemčije, kjer so vozniki očitno odkrili člen zakona, ki parkiranje na levi strani ulice prepoveduje. Dovoljeno je le, če je ulica enosmerna in je dovoljeno parkiranje na obeh straneh oz. na pločniku.

Profimedia

V primeru kršitive so sicer kazni izredno nizke. Kot poroča fenix-magazin.de je kazen za tovrstno parkiranje 15 evrov, če pa avto na takem mestu stoji več kot eno uro, pa 25 evrov.

Kaj pa pri nas? Zakon o varnosti cestnega prometa v prvem odstavku 65. člena pravi: »Ustavitev ali parkiranje na vozišču je dovoljeno le na desni strani vozišča v smeri vožnje. Če so na desni strani vozišča tirnice, je dovoljena ustavitev ali parkiranje na levi strani vozišča. Na enosmerni cesti je dovoljena ustavitev ali parkiranje na obeh straneh smernega vozišča.« Torej precej podobno, a s to razliko, da je kazen pri nas za kršitev tega pravila 80 evrov.

Kaj pa vi, ste kdaj dobili kazen za tak prekršek? Najbrž ne. Ampak saj veste, vsaka stvar je enkrat prvič.

Preberite še: Ali Ford skrivoma pripravlja vrnitev legende?

BONUS VIDEO: Markanten slog, prostorna zasnova in udobna vožnja – to je eden boljših družinskih avtomobilov!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol