Bodo pri Volkswagnu obžalovali ukinitev električnega malčka?

Ne bo treba, kajti po skoraj poldrugem letu se e-up!, ki je spisal zgodbo o uspehu, ponovno vrača med kupce

Potem, ko so se pri Volkswagnu tržni strategi nekaj časa praskali za ušesi in se spraševali bi ali ne bi, so naposled sprejeli odločitev: najmanjši hišni električni avtomobil se vrača. Volkswagen e-up! je bil namreč na prednostni listi za upokojitev, a so v Wolfsburgu ugotovili, da je bila odločitev prenagljena, saj je bil električni mestni štirikolesnik zelo priljubljen. Doslej so jih prodali 80.000 še lani pa je bil v Nemčiji drugi najbolje podajani električni avtomobil.

Preberite še: Zanimivo - pri Volkswagnu razmišljajo, da bi obudil tale model ...

Zdaj pri Volkswagnu javnosti prodajajo zgodbo o uspehu ki naj se sploh ne bi končala, ampak se po skoraj poldrugo leto dolgi prekinitvi lahko nadaljuje. Zaradi velikega navala kupcev, ki so za razmeroma ugodno ceno dobili kompakten, vendar prostorsko zelo soliden štirisedežni avtomobil, so se dobavni roki podaljšali na 16 mesecev in Volkswagen je konec leta 2020 začasno prenehal sprejemati nova naročila. Proizvodnja se je zaradi zaostankov pri dobavah nadaljevala skozi vse lansko leto, zdaj pa je električni malček spet na voljo nemškim kupcem in postopoma se bo vrnil tudi na druge evropske trge.

Najmanjšega električnega Volkswagna poganja električni motor z 61 kilovati (83 KM) z enim polnjenjem  baterije, ki zmore shraniti 32 kilovatnih ur elektrike, lahko prevozi do 258 kilometrov in obljubljena poraba pa je 12,7 kilovatne ure na 100 kilometrov. Čas potreben za polnjenje baterije do 80 odstotkov je na polnilnici s 40 kilovati polnilne moči okoli ene ure, pri polnjenju z izmeničnim tokom s 7,2 kilovata moči pa je treba potrpeti štiri ure.

V Nemčiji bo e-up! naprodaj za 26.895 evrov, medtem ko je cena z odšteto državno okoljsko subvencijo v višini 9.570 evrov, še vedno precej ugodna. Kdaj in za kakšno ceno bo najprej odpisani in zdaj vrnjeni električni mestni avtomobil naprodaj pri nas, še ni znano.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"