Bodo vojske prihodnosti vozili korejska vozila? Takšni so Kiini načrti

29. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Korejsci v ta namen razvijajo tudi nove pogonske in druge tehnične rešitve, ki bi lahko našle prostor tudi v serijskih vozilih.

Vojaška industrija predstavlja velik izziv za vsa podjetja, ki so vpletena vanjo, hkrati pa tudi veliko priložnost. Posel z vojsko namreč v vsakem primeru za seboj prinese milijonske ali celo več sto milijonov evrov vredne pogodbe. In tega se dobro zavedajo tudi pri Kii, kjer so sprejeli odločitev o izdelavi dveh standardiziranih platform, namenjenih izdelavi 2,5-tonskih in pettonskih vojaških terenskih vozil ter novega pettonskega blindiranega tovornjaka.

Projekt je očitno v teku že nekaj časa, saj naj bi s prvimi preizkusi prototipov pričeli še pred koncem letošnjega leta, pri čemer pa je znano, da bo manjše izmed obeh vozil, ki bo opremljeno s platneno streho zasnovano na enaki šasiji, kot jo uporablja Kii največji križanec Mohave – jasno ustrezno prilagojeni vojaškim zahtevam.

Dizel. In EV in gorivne celice

Projekt je sicer že v osnovi podprla tudi južnokorejska vojska, ki namerava s Kiinimi vozili po letu 2024 nadomestiti obstoječi vozni park, kar je tudi garancija, da bo projekt izpeljan. Sicer pa so pri Kii že razkrili, da bo vsa tri vozila poganjal sedemlitrski dizelski motor, ki bo moč na kolesa prenašal preko samodejnega menjalnika, opremljena pa bodo tudi s sistemi ABS, ASR za preprečitev zdrsa pogonskih koles, 360-stopinjsko kamero in številnimi drugimi tehnologijami. Modularna nadgradnja bo nato omogočala namestitev različne dodatne opreme, ki si jo bo izbrala vojska sama.

Poleg omenjenega dizla pa se bo Kia lotila tudi testiranja različnih možnosti vgradnje alternativnih pogonov. Tako naj bi recimo preizkusili tudi različne možnosti uporabe gorivnih celic, bodisi kot glavnega vira pogona ali pa kot vira pogona za električne generatorje. Hkrati naj bi preizkusili tudi različne možnosti uporabe elektromotorjev in pa tehnologij za avtonomno vožnjo.

V resnici Kia sicer ni ravno novinec na področju izdelave vojaških vozil. V tem poslu je znamka namreč že dve desetletji, doslej pa so za domačo in številne tuje vojske po svetu izdelali preko 140.000 vozil. A glede na to, da sedaj pripravljajo povsem novo generacijo vozil, je pričakovati, da bodo tekom razvoja uspeli razviti številne nove rešitve, ki bi naposled lahko našle prostor tudi v serijskih vozilih.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem