Bodoči avtoserviserji so prikazali visoko raven znanja in spretnosti

Naslov Mladi mehanik Slovenije 2022 je osvojil Tomaž Žugec, dijak Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke.

Uredništvo revije Tranzit je s pomočjo pokroviteljev in organizacijskih partnerjev izvedlo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije 2022. Tekmovanje je bilo prvič organizirano v letu 2019, nato pa je bilo dve leti odpovedano zaradi epidemije koronavirusa. Letos se je prijavilo deset šol (v letu 2019 sedem) iz Celja, Velenja, Domžal, Škofje Loke, Kopra, Ptuja, Nove Gorice, Postojne, Novega mesta in Ljubljane je tudi tokrat zajemalo teoretični in praktični del. Dijaki so reševali vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti in se pomerili še pri menjavi pnevmatike, menjavi žarnic ter pri menjavi dostopne stopnice na vozilu.

Med dvajsetimi sodelujočimi dijaki je največjo raven znanja in spretnosti v tekmi s časom in nalogami pokazal Tomaž Žugec, dijak Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, ki mu je tako pripadel laskavi naslov Mladi mehanik Slovenije 2022. Na drugo in tretje mesto sta se z minimalno razliko v končnem seštevku uvrstila Nejc Ferjančič iz Strojne, prometne in lesarske šole Nova Gorica in Matevž Gačnik, ki je zastopal Srednjo strojno šolo iz Novega mesta.
Tekmovanje je namenjeno dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, z njim pa želijo organizatorji vzpodbuditi interes za izobraževanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in seveda skladno s tekmovalnim duhom tudi izpostaviti dijake, ki izkažejo največjo raven pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.