Bosch: 'Do konca leta bomo podnebno nevtralni'

21. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

V Nemčiji so tak korak dosegli že ob koncu lanskega leta, obeti za letos pa so boljši, kot so najprej pričakovali.

Ogljična (klimatska) nevtralnost – stanje, ko v ozračje ne izpuščamo toplogrednih plinov oziroma njihov vpliv izničimo z drugimi ukrepi – je cilj, ki si ga prizadevajo doseči številna podjetja v vseh gospodarskih sektorjih po svetu. Med tistimi, ki jim je to že uspelo, je recimo Volkswagen s svojo tovarno v mestu Zwickau, kjer so tudi najprej začeli proizvodnjo električnih avtomobilov. Še nekoliko bolj pa so optimistični cilji nemškega tehnološkega giganta Bosch.

Bosch je tako že pred časom predstavil načrt ogljične nevtralnosti za vse svoje objekte v Nemčiji in ga pred koncem lanskega leta tudi uresničil. Kljub neugodnim razmeram na trgu pa imajo še naprej cilj, da bi jim do konca letošnjega leta uspelo doseči klimatsko nevtralnost na vseh svojih lokacijah po svetu. Teh je vseh skupaj 400, z uresničitvijo načrtov pa bi postali prva globalna družba (in posledično tudi prva družba, povezana z avtomobilsko industrijo), ki bi ji uspel takšen korak. A čeprav optimističen, postavljeni cilj nikakor ni neuresničljiv.

»Na koncu leta 2019 smo dosegli ogljično nevtralnost na vseh svojih lokacijah v Nemčiji. Do danes smo dosegli že 70 % cilja. Delež uravnoteženega ogljika bo bistveno manjši od načrtovanega v letu 2020, samo 25 odstotkov namesto skoraj 50 odstotkov. Z drugimi besedami, naš napredek je hitrejši, kot smo pričakovali pri izboljšanju kakovosti ukrepov, ki jih sprejemamo,« je povedal dr. Volkmar Denner, predsednik upravnega odbora podjetja Robert Bosch GmbH.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja