Britanci z radarji nad preglasne avtomobile

17. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Z nadzorom hrupa vozil bodo s prometa izločali vse voznike s preglasnimi 'športnimi' izpušnimi sistemi.

Preglasni avtomobilski izpuhi (ki so po možnosti celo še nehomologirani) so moteč dejavnik za številne posameznike tudi pri nas, kot kaže pa še precej bolj v Veliki Britaniji, kjer je zakonodaja na tem področju nekoliko bolj ohlapna. To pomeni, da je na cestah še več predelanih vozil, zadeve pa se bodo tamkajšnje oblasti lotile nekoliko bolj strogo, kot so jo obravnavale do sedaj. Po tem, ko so pred časom že razmišljali o tem so se sedaj odločili za dokončno postavitev radarskih merilnikihov hitrosti, ki bodo po novem merili tudi glasnost vozil.

Novico o tem, da bodo pričeli z uporabo tovrstnih tehnologij je objavilo ministrstvo za transport, kjer ob tem dodajajo, da bodo omenjene merilnike na različnih lokacijah po državi namestili v prihodnjih sedmih mesecih. Naprave bodo nato zazanavale jakost zvoka vozil, v primeru, da bo posamezno vozilo preseglo najvišjo dovoljeno vrednost, pa bo sistem za samodejno prepoznavanje registrskih oznak (ANPR) fotografiral vozilo, ki je v prekršku –podobno kot pri stacionarnih radarjih – in na ta način izsledil prekrškarja.

»Zvočna onesnaženost ima izredno velik vpliv na življenja številnih Britancev, ki živijo v strnjenih skupnostih, poleg tega pa ima tudi velik vpliv na zdravje ljudi,« razlaga sekretar ministrstva za transport, Chris Grayling. Po nekaterih podatkih ministrstva naj bi izpostavljenost tovrstnemu hrupu povečala tveganje za visok krvni tlak, srčne zastoje in pa celo sladkorno bolezen tipa dve. Ob tem naj bi predstavljala še veliko nevarnost za duševno zdravje. »Prav zato smo odločeni zatreti brezobzirne voznike, ki na naših cestah povzročajo nemir. Nova tehnologija nam bo tako pomagala na poti k temu, da zmanjšamo hrup v mestih in veselim se tega, da vidim, kako se bo nova pridobitev obnesla.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"