Britanski vozniki za vrnitev klasičnih rezervnih koles

9. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

Velika večina anketiranih voznikov odsotnost rezervnih koles normalnih dimenzij izpostavlja kot največjo pomankljivost modernih vozil.

Teža je bila že nekdaj ena izmed sovražnikov avtomobilov, ko je govora o učinkovitosti. Ko so torej avtomobilski proizvajalci mrzlično začeli iskati načine, kako jo kar najbolj zmanjšati, se je na listi za odpis med prvimi znašla rezervna pnevmatika standardnih dimenzij. Namesto nje so proizvajalci v prtljažnik pričeli nameščati rezervne gume manjših dimenzij oziroma celo komplete za popravilo pnevmatik. Na ta način so zmanjšali težo vozil, hkrati pa tudi povečali prazen prostor pod dnom prtljažnika.

A medtem, ko se je rešitev pri proizvajalcih hitro prijela, pa so nad njo, kot kaže precej manj navdušeni sami vozniki. No, vsaj v Veliki Britaniji. Tam je namreč pred kratkim organizacija CarBuyer pripravila zanimivo raziskavo, v kateri so anketirance spraševali o tem, kateri so tisti elementi v modernih avtomobilih, ki jih najbolj motijo.

Moteči tudi asistenčni sistemi

Med nekaj več kot 1.000 vozniki, ki so sodelovali v raziskavi je namreč skoraj dve tretjini anketirancev dejalo, da v svojih avtomobilih najbolj pogrešajo rezervna kolesa normalnih dimenzij. Pri tem sicer ni znano, koliko voznikov je bilo takšnih, ki so vsaj enkrat, odkar v vozilu nimajo več klasičnih koles zaradi poškodb pnevmatike dejansko tudi menjati, prav tako pa niso znane niti druge podrobnosti za samimi odgovori.

V raziskavi se je sicer pokazalo, da se kot moteči elementi v avtomobilih sicer pojavljajo tudi asistenčni sistemi, ki naj bi voznikom pomagali med vožnjo. Tako se je na četrtem mestu (s sicer zgolj štirimi odstotki) znašla samodejna ročna zavora, tri odstotke voznikov pa najbolj moti preveliko število zvočnih in svetlobnih opozoril.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja