Čakalna doba za unikaten Ferrari: pet let

9. 7. 2019 | Jure Šujica
Deli

Na vrsto pridejo le tisti, ki so na posebni Ferrarijevi listi pomembnih strank.

Letos je Ferrari predstavil že tri povsem unikatne avtomobile, izdelane na osnovi obstoječih modelov, a po željah posameznih strank in zdi se, da je zanimanje za tovrstne avtomobile vedno večje. A pri Ferrariju so odločeni, da rast ne bo trajala v nedogled. Pravzaprav je trojica v letu 2019 izdelanih unikatov pravzaprav zadnja, ki so jo pri Ferrariju pripravili v letošnjem letu, bogati lastniki bolj običajnih Ferrarijev pa bodo morali na svoj trenutek sreče počakati vsaj do naslednjega leta.

Po poročanju britanskega portala Autocar naj bi pri Ferrarirju sprejeli odločitev, da bodo izdelavo po naročilu izdelanih Ferrarijev omejili zgolj na dva do tri na leto. Hkrati to pomeni, da bodo morali posamezniki na svoj avtomobil čakali do pet let, poleg tega pa bo trajalo še nanadljno leto in pol ali celo dve leti, da bo avtomobil tudi razvit in izdelan. V povprečju. V primeru zadnjega v seriji prototipov, P80/C je namreč razvoj trajal med dve in pol in tremi leti.

A tudi če bodo stranke pripravljene tako dolgo čakati na avtomobil, to še vedno ni garancija, da ga bodo lahko naročile. Vodja marketinga pri Ferrariju, Enrico Galliera tako poudarja, da ta privilegij omogočajo le izbranim posameznikom in najbolj zvestim kupcem njihovih vozi, teh pa je le kakih 250. Če torej vozilo naroči posameznik, ki ga ni na tej listi, prošnjo pri Ferrariju ad-hoc zavrnejo.

Kupci, ki bodo izbrani in jim bodo pri Ferrariju izdelali avtomobil (zneski za takšne usluge presegajo več milijonov evrov). Pa ne bodo deležni zgolj izdelave avtomobila. »Kupec ne dobi zgolj unikatnega avtomobila, pač pa edinstveno priložnost sodelovati z oblikovalci ob nastajanju samega avtomobila. To je sam vrhunec tega kar ponujamo,« je dejal Galliera.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja