Če vam ukradejo registrske tablice, vas čaka vrsta sitnosti

23. 10. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Vožnja brez tablic ni dovoljena, krajo je treba naznaniti policiji, na registracijski enoti pa je treba naročiti nove.

Kdor je že izkusil krajo registrskih tablic s svojega štirikolesnika, se je lahko prepričal, da tatvina tega avtomobilskega dokumenta predstavlja kar nekaj težav in seveda tudi dodatne stroške. In tovrstnih nečednosti dolgoprstnežev niti niso redke, saj v Sloveniji vsak leto z avtomobilov izgine več tisoč tablic.

Nepridipravi jih ne odtujijo, da bi z njimi kaj zaslužili, saj je njihova »tržna vrednost« pravzaprav nična, prav tako je malo primerov, ko bi jih pri tem početju vodila objestnost. Tablice največkrat ukradejo, da jih namestijo na drug avtomobil, ki ni registriran, zelo pogosto pa gre za ukradene štirikolesnike in za kazniva dejanja, za katera ne želijo odgovarjati. Ukradene tablice so v preteklosti največkrat uporabljali pri neplačilu goriva in pobege z bencinskih črpalk, za parkiranje brez plačila, objestno vožnjo, načrtno kršenje cestnoprometnih pravil, vožnjo neregistriranih vozil, celo prevoz ukradenih avtomobilov prek državnih meja, prevoz nelegalnih migrantov in za opremo vozil, uporabljenih v resnejših kaznivih dejanjih, kot so vlomi, ropi ali celo umori.

Če in ko se enkrat zgodi, je treba ukrepati. Krajo registrskih tablic je treba naznaniti policiji, vendar se do tja ne smete peljati z avtomobilom, ki nima tablic. Zakon o motornih vozilih namreč določa, da  morajo biti motorna in priklopna vozila za udeležbo v cestnem prometu registrirana, imeti veljavno prometno dovoljenje ali dovoljenje za preizkusno vožnjo in biti označena s predpisanimi registrskimi ali preskusnimi tablicami, izdanimi za njihovo označitev. Če je katera od tablic pogrešana, uničena ali če je zaradi obrabljenosti neuporabna, jo je treba zamenjati z novo.

Če vas brez tablic zalotijo policisti, bodo morda razumevajoči in vas ne bodo oglobili, a se na to ne gre zanašati, kajti gre za kršitev predpisov, zato je bolje može postave poklicati na lokacijo, kjer se nahaja avtomobil. In potem osmoljenega lastnika čaka še naročilo novih registrskih tablic. V postopku je treba predložiti izjavo z opisom okoliščin, v katerih so bile registrske tablice izgubljene oziroma ukradene, registrsko tablico, če je bila z vozila odtujena le ena, prometno dovoljenje in osebni dokument. No, seveda je treba prišteti še stroške za nove tablice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"