Cena bencina dosegla raven, kakršno je imela pred izbruhom spopadov v Ukrajini. Takšne so nove cene goriv!

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizelsko gorivo pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cena bencina dosegla raven, kakršno je imela pred izbruhom spopadov v Ukrajini. Takšne so nove cene goriv! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 9. 2022

Cene bodo veljale do 26. septembra.

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene, ki bodo veljale od torka, je med drugim vplivala tudi petkova odločitev vlade, po kateri je znova ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Preberite še: Kakšne bodo nove cene goriva: razlika med dizelskim gorivom in bencinom še nikoli višja!

Vlada je junija plačevanje te dajatve začasno ukinila, nato jo je z 2. avgustom znova uvedla, sedaj pa znova začasno ukinila.

V torek bodo v veljavi tudi regulirane cene kurilnega olja. Vlada je v petek spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bodo poleg marž za bencin in dizelsko gorivo zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo od torka 1,366 evra na liter.