Kakšne bodo nove cene goriva: razlika med dizelskim gorivom in bencinom še nikoli višja!

12. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli
Kakšne bodo nove cene goriva: razlika med dizelskim gorivom in bencinom še nikoli višja! (foto: Profimedia)
Profimedia

Razlika za liter bo znašala več kot četrt evra. 

Cene nafte se v zadnjem obdobju znova počasi pomikajo v negativno smer in pred nekaj dnevi smo znova doživeli novo najnižjo raven cene za sodček surove nafte v zadnjih nekaj mesecih. To pa pred jutrišnjim dnem, ko mineva novo 14-dnevno obdobje, po katerem vlada določa nove cene pogonskih goriv, številnim voznikom vliva upanje, da bo prišlo do novih pocenitev. A nekateri bodo bolj zadovoljni kot drugi.

Preberite še: Razkrivamo, ali podatki o porabi goriva, ki jih navajajo proizvajalci vozil, res držijo ali ne?

Medtem ko cene v času pisanja članka še niso bile znane, so pri časniku Finance na podlagi lastnih analiz in podatkov zapisali, da bi se po nedavni minimalni podražitvi cena 95-oktanskega bencina zunaj avtocest znova lahko izdatno znižala. Medtem ko je še danes za liter takšnega goriva treba odšteti 1,491 evra, bi bila ta cena že jutri lahko okrog 1,39 evra, kar v praksi pri 50-litrskem rezervoarju za gorivo pomeni skupno kar pet evrov prihranka.

Pri dizelskem gorivu naj bi bil upad precej nižji. Cena za liter dizelskega goriva namreč znaša 1,767 evra, ob spremembi pa bi se lahko pocenil le za kak cent. Predvidevanja kažejo, da bi cena zanj lahko znašala okrog 1,75 evra, pri polnem rezervoarju (kapacitete 50 litrov) pa bo prihranek pri plačilu znašal le kak evro.

Že tako velika cenovna razlika med dizelskim gorivom in bencinom (spomnimo, še pred nekaj leti je bilo dizelsko gorivo predvsem na račun nižjih dajatev lahko celo cenejše od bencina) se bo tako še povečala, smiselnost lastništva dizelskega avtomobila zaradi pregovorno nižje porabe in posledično nižjih stroškov za gorivo pa bo še manjša.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol