Cene menjave gum v Sloveniji: najcenejše v Tržiču, najdražje v Kopru

9. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Cene menjave gum v Sloveniji: najcenejše v Tržiču, najdražje v Kopru (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Preverili smo redne cene menjave gum. Presenetljivo najdražja ni Ljubljana!

Vulkanizerji si te dni manejo roke, marsikdo celo tarna da ima dela preveč oziroma sploh ne sprejema novih strank ali se celo ne oglaša na telefon. Spet drugi, ker imajo nekoliko večje delavnice, ali pa morda malo manj dela, sprejemajo dodatne avtomobile šele čez nekaj dni.

Nekateri vozniki imajo sicer dva seta platišč za svoje avtomobile, enega z letnimi, drugega z zimskimi pnevmatikami, zaradi česar lahko menjavo opravijo kar sami doma (pa tudi menjava pri vulkanizerju je dosti cenejša), večina pa še vedno prisega le na en set platišč.  Po drugi strani pa vozniki, ki pred zimo in z začetkom pomladi čakajo v vrstah pri vulkanizerjih, dvakrat letno plačujejo menjavo pnevmatik, kar pa vsekakor ni majhen strošek. Za vas smo zato preverili cene menjave pnevmatik po različnih krajih po Sloveniji. Pri tem smo se osredotočili na dejanske (redne) cene, ki jih ponujajo na svojih spletnih straneh in v poslovalnicah (preko telefona), izpustili pa smo ponudbe, ki jih najdemo na različnih spletnih straneh s prodajo kuponov za popuste.

Razlika za enako storitev lahko tudi več kot 100-odstotna

Ker se cene pri veliki večini vulkanizerjev spreminjajo glede na dimenzije platišč, smo preverjali cene premontaže 15- in 16-colskih platišč. Ugotovili smo, da cene storitev v Sloveniji močno nihajo, storitev pa je ne glede na to, za katero dimenzijo od obeh smo povpraševali praktično povsod enaka. A pričakovanjem navkljub so cene v prestolnici v glavnem enake kot v drugih, bolj podeželskih krajih po Sloveniji. A srednja cena je nekako povsod enaka, to je med 28 in 30 evrov za komplet premontaže jeklenih platišč skupaj s centriranjem. A če cene navzdol ne nihajo kaj dosti, so razlike navzgor kar precejšnje. Najceneje tako izbrano storitev opravijo v Ljubljani in Tržiču (23,9, oziroma 24 evrov), najdražje pa v Kopru, kjer boste zanjo plačali kar 44 evrov.

Kraj/Regija Cena premontaže jeklenih platišč (v evrih) Cena premontaže aluminijastih platišč (v evrih)
Ljubljana z okolico 23,9 – 32 23,9 – 48
Maribor 20 – 30 25 – 30
Celje 26 26 – 28
Kranj z okolico 24 – 25,5 28,5 – 28,8
Koroška 28,2 – 35 38,4 – 43
Ptuj z okolico 26 – 30 40 – 42
Krško z okolico 26 – 28 28 – 32
Koper z okolico 30 – 44 40 – 52
Nova Gorica 28 32
Murska sobota z okolico 29,7 – 29,9 29,9 – 37,8
AMZS (po celi Sloveniji) 25 30

(V zgornji tabeli so uradne cene izbranih vulkanizerjev, ki veljajo na dan 9. november 2017).

Načeloma pa velja, da boste pri istem vulkanizerju plačali več denarja za premontažo aluminijastih platišč, kot pa za jeklena platišča enakih dimenzij. Medtem, ko nekateri vulkanizerji pri tem ne delajo razlik, drugi po večini menjavo pnevmatik na aluminijastih platiščih zaračunajo 10 evrov dražje. Če je tako omenjena storitev ponovno najcenejša v Ljubljani – 23,9 evrov – jo najdražje ponovno zaračunajo v Kopru. Premontaža 16-palčnih aluminijastih platišč vas tam lahko stane tudi 52 evrov.

A ko boste po spletu iskali najcenejšega ponudnika pa, tako kot pri iskanju primernih pnevmatik, pazljivo. Kar precej vulkanizerjev oglašuje premontažo platišč po precej nizkih cenah, vendar pa v ceno potem ni vključena optika platišč. Ta postopek lahko končni znesek povečajo tudi za 100 in več odstotkov. In čeprav se zdi, da vsak vulkanizer opravi storitev enako dobro, temu še zdaleč ni tako. Površnost ali stare in nenatančne naprave za centriranje namreč lahko pripeljejo do tresenja med vožnjo in neenakomerno obrabo pnevmatik.

Jure Šujica

Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"