Cene nafte najnižje v zadnjem mesecu!

22. 6. 2022
Deli
Cene nafte najnižje v zadnjem mesecu! (foto: Profimedia)
Profimedia

Cene nafte so se danes krepko spustile in dosegle najnižjo raven v približno mesecu dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Razlog je bojazen pred recesijo v obdobju, ko se centralne banke po svetu spopadajo z visoko inflacijo z zviševanjem obrestnih mer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom avgusta je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 104,92 dolarja, kar je 4,60 dolarja manj kot v torek. Severnomorska nafta brent za dobavo v avgustu pa se je pocenila za 4,41 dolarja na 110,24 dolarja za sod.

Na trgih vlada bojazen, da bo zategovanje denarnih politik centralnih bank po svetu vodilo v recesijo. V središču je zlasti ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed), ki je prejšnji teden dvignila ključno obrestno mero za 0,75 odstotka.

Preberite še: AVK o dvigu cen goriv in uvedbi regulacije cen: na dvig ni vplivala zgolj višja cena surove nafte

Cene nafte so sicer trenutno okoli 40 odstotkov nad ravnijo ob začetku leta. Navzgor jih je potisnila zlasti ruska vojna v Ukrajini, na katero so zahodne države odgovorile s sankcijami proti pomembni proizvajalki in izvoznici nafte Rusiji.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"