Je vredno na bencinsko črpalko zaviti že danes? Tukaj so nove cene naftnih derivatov

31. 7. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Tudi pri nas bomo sledili trendu iz večine evropskih držav, kjer se je gorivo v zadnjih 14 dneh podražilo.

Regulirani ceni 95-oktanskega in dizelskega goriva se bosta spremenili danes opolnoči - po napovedih bomo od jutri naprej "tankali" dražje gorivo.

Bencin

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se bodo v torek zvišale za več kot pet centov. Liter bencina se bo podražil za 5,5 centa na 1,511 evra, liter dizelskega goriva pa za 5,4 centa na 1,558 evra. Za liter kurilnega olja bo treba odšteti 4,9 centa več, to je 1,130 evra. Te cene bodo veljale do vključno 14. avgusta, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Profimedia

Več kot 1,511 evra je bilo treba za liter neosvinčenega bencina nazadnje odšteti pred natanko enim letom, cena dizla pa se bo v torek povzpela najvišje po novembru lani.

Cene na črpalkah dvigujejo tudi Hrvati

Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah ministrstva in upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, morali za liter neosvinčenega bencina odšteti okoli 1,548 evra. Če ne bi regulirali cen dizla in bi hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi morala biti njegova cena okoli 1,608 evra za liter.

Ceno kurilnega olja v primeru, da regulacije ne bi bilo, pa so izračunali v višini okoli 1,227 evra za liter. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1227 evrov, regulirana cena mu torej prinese 97 evrov prihranka, so sporočili.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Profimedia

Preberite še: Predstavljamo vam edini pravi način zaščite avta pred točo! Ja, pa kaj še ... (VIDEO)

BONUS VIDEO: Audijev tehnološki pionir zdaj še bolj izstopa, vendar na nepričakovan način!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol