Tudi Hrvati 1. avgusta dvigujejo cene na črpalkah, a za nekatere Slovence bo točenje goriva tam še vedno občutno cenejše

31. 7. 2023
Deli
Tudi Hrvati 1. avgusta dvigujejo cene na črpalkah, a za nekatere Slovence bo točenje goriva tam še vedno občutno cenejše (foto: Profimedia)
Profimedia

Hrvaška vlada je sklenila, da bo 1. avgusta znižala trošarine in tako ublažila skok cen. 

Bencin in dizelsko gorivo se bosta na Hrvaškem v torek podražila za pet centov. Liter bencina bo v prihodnjih 14 dneh stal 1,51 evra, liter dizelskega goriva pa 1,41 evra. Cena tako imenovanega modrega dizelskega goriva, ki ga uporabljajo v kmetijstvu, se bo zvišala za štiri cente na 87 centov za liter.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina na Hrvaškem od torka po navedbah vlade znašala 1,64 evra za liter, dizelskega goriva 1,58 evra, modrega pa 0,96 evra za liter.

Vlada je ob tem za prihodnje 14-dnevno obdobje znižala trošarine. Trošarino na bencin je znižala za 56,31 evra na 456 evrov za tisoč litrov, trošarino na dizelsko gorivo pa za 23,13 evra na 383 evrov za tisoč litrov.

Cene v Sloveniji

Cene bencina in dizelskega goriva se bodo 1. avgusta povišale tudi v Sloveniji. Cena za liter bencina naj bi letos prvič presegla 1,50 evra - za liter bi tako odšteli približno 5 centov več kot v preteklem 14-dnevnem obdobju. Podražilo se bo tudi dizelsko gorivo, in sicer za približno 5 centov. Tako bo liter dizelskega goriva stal približno 1,55 evra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol