Cene naftnih derivatov: se bosta bencin in nafta podražila ali pocenila?

7. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene naftnih derivatov: se bosta bencin in nafta podražila ali pocenila? (foto: Profimedia)
Profimedia

Dogajanje na svetovnih trgih prineslo zanimivo sliko pri cenah na trgu na drobno.

V minulih dneh je bilo na naftnih trgih dogajanje precej pestro. Številni so namreč napovedovali, da bo prišlo do sprostitve proticovidnih ukrepov na Kitajskem, kar bi znova pomenilo močan dvig dejavnosti tamkajšnjega gospodarstva. To bi se seveda odrazilo v občutnem povečanju povpraševanja po nafti, do česar pa navsezadnje le ni prišlo. Kljub temu pa se je nafta, ki bo dobavljena v decembru, nekoliko podražila.

Preberite še: Prvič se je na dražbi pojavil ta superekskluzivni italijanski kupe. Takšen je na svetu samo eden

A dvig cene v zadnjem 14-dnevnem obdobju ne bo prinesel prevelikega negativnega vpliva za potrošnike. Še več, medtem ko se bodo cene bencina nekoliko dvignile, naj bi po napovedih časnika Finance prišlo do precejšnjega znižanja cen dizelskega goriva. Razlog za to gre iskati v dejstvu, da se je dizelsko gorivo na mediteranskih trgih znova nekoliko pocenilo.

Razlika ostaja opazna

Čeprav so napovedi gibanja cen naftnih derivatov, še posebej dizelskega goriva, v zadnjem obdobju precej tvegane in lahko prihaja do opaznih razhajanj med napovedmi in dejanskimi spremembami, trendi kažejo, da se bo bencin z jutrišnjim dnem nekoliko podražil, in sicer za dva evrska centa na liter. V tem primeru bo cena za liter znašala 1,45 evra za liter, kar je recimo primerljivo s ceno v začetku meseca marca.

Dizelsko gorivo naj bi na drugi strani doživelo opazno pocenitev. Od jutri dalje naj bi bilo tako za liter treba odšteti približno 1,715 evra, kar je šest centov manj kot danes, vseeno pa to pomeni, da dizelsko gorivo še vedno vztraja na visokih ravneh. Hkrati naj bi razlika med litrom bencinskega in litrom dizelskega goriva znašala približno četrt evra.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"