Cene naftnih derivatov na najnižji ravni v več kot pol leta: takšne bodo z jutrišnjim dnem

5. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli
Cene naftnih derivatov na najnižji ravni v več kot pol leta: takšne bodo z jutrišnjim dnem (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Cena dizelskega goriva je bila na zadnje blizu te ravni marca, bencina pa oktobra in pred tem šele februarja.

Cene naftnih derivatov so, po tem, ko smo bili v zadnjem obdobju znova priča pocenitvam na naftnih trgih in več spustom pod mejo 80 dolarjev za sodček, na slovenskem trgu znova opazno padle. Padec je celo večji od pričakovanj, vsaj ko je govora o 95-oktanskem bencinu.

Za liter slednjega bo od polnoči dalje izven avtocest treba odšteti 1,366 evra, kar je 9,8 centa manj kot danes. To je sicer še vedno 1,3 oziroma 1,4 centa več kot v drugi polovici septembra oziroma v začetku oktobra, pred tem pa je bencin takšno oziroma nižjo ceno dosegel prvega februarja letos, ko cene naftnih derivatov še niso bile regulirane.

Preberite še: Cena nafte skoraj enaka kot na začetku leta, cena naftnih derivatov občutno višja. Tu so razlogi

Cena dizelskega  goriva se bo  znižala nekoliko manj, še vedno pa zelo opazno. Če je tako recimo danes treba za liter  odšteti 1,623 evra, bo ta znesek od jutri dalje znašal 1,556 evra oziroma 6,7 centa manj. Sicer pa je to 1,5 centa več kot ob koncu aprila, preden je prišlo do ekspresnih podražitev, ki so cene surove nafte na vrhuncu 4. maja pognale vse do 1,853 evra za liter.

Napovedi za gibanje cen naftnih derivatov so sicer izredno nehvaležne, kar potrjuje tudi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. "Trg naftnih derivatov je tako labilen, da bi bilo kakršno koli napovedovanje cene podobno gledanju v čudežno kroglo. V preteklih tednih se je že zdelo, da bo cena nafte spet začela rasti, a so zadnji ukrepi Evropske komisije poskrbeli za ustalitev oziroma celo padec. V takšnih razmerah smo pravzaprav lahko veseli, da imamo regulirane cene, saj so drugod po Evropi padci in rast cen tako rekoč vsakodnevni, s čimer je transparentnost cen za potrošnike tako rekoč nična."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol