Znan je rok za dokončno odstranitev večine še zadnjih cestninskih postaj

9. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli
Znan je rok za dokončno odstranitev večine še zadnjih cestninskih postaj (foto: Arhiv AM/DARS)
Arhiv AM/DARS

Postaje, ki naj bi jih porušili že lani, naj bi bile v celoti odstranjene do sredine avgusta, za preostale pa rok še ni znan.

Prejšnji teden smo poročali, da naj bi DARS v teh dneh začel odstranjevanje še preostalih cestninskih postaj na primorski avtocesti, s čimer bodo tako odstranjene vse cestninske postaje zahodno od Ljubljane. Po lanskem fiasku, ko se zaradi pritožb neizbranih podizvajalcev še niso začela dela na dolenjskem in štajerskem kraku, so zdaj vse ovire za začetek del le odpravljene, dela pa so ponekod že začeli.

Prva bo tako očitno padla cestninska postaja Drnovo na dolenjski avtocesti, kmalu pa bi ji lahko sledila cestninska postaja Krško. Na omenjenem odseku je namreč Dars pred dnevi že začel obnovitvena dela, v sklopu katerih bodo poleg rušenja omenjene postaje opravili tudi obnovo cestišča. Dela naj bi bila po pogodbi zaključena v 78 dneh, kar pomeni, da bi promet tam lahko stekel še pred koncem šolskega leta in začetkom počitnic.

Le zamudna dela

Nekoliko dlje časa naj bi na drugi strani trajala obnova priključka med Vranskim in Šentrupertom. Štiri kilometre dolg odsek naj bi namreč začeli preurejati šele s koncem tega meseca oziroma med velikonočnimi prazniki, v sklopu teh del pa bodo začeli tudi rušenje cestninske postaje Vransko. Rok za dokončanje omenjenih del je sicer 106 dni, v tem času pa naj bi odstranili še cestninski postaji Tepanje ter Slovenske Konjice.

Glavnina postaj naj bi bila torej porušenih do začetka jeseni, še vedno pa bo ostalo kar nekaj postaj iz tako imenovanih sklopov štiri in. Zgoraj navedene postaje so namreč zgolj tiste, ki naj bi jih odstranili že lani, še vedno pa tu ostajajo cestninske postaje Pesnica, Dragotinci, Prepolje, Kompolje, Dob, Blagovica sever, Blagovica jug, Lukovica sever, Lukovica jug, Krtina sever in Krtina jug. Kdaj bo rušenje omenjenih postaj dokončano DARS, še ni razkril, obljubljajo pa, da bodo vse – skupaj z zgoraj omenjenimi in upoštevajoč vse stranske postaje, jih je 17 – odstranjene še letos.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol