Cene nafte še naprej padajo. Se bomo kmalu vrnili na ceno enega evra za liter?

16. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Cene nafte po junijskih in julijskih rekordih znova padajo. Kako dolgo bo trajalo padanje?

Za avtomobiliste, še posebej tiste, ki s svojimi štirikolesniki naredijo nekoliko več kilometrov, ali pa so njihova vozila nekoliko bolj žejna so zadnji dnevi precej prijetni. Na svetovnih trgih namreč lahko spremljajo počasen, a vztrajen trend padanja cen surove nafte. Te so se danes na azijskem trgu znova nekoliko znižale, za 159-litrski sod surove nafte pa je tam potrebno odšteti 90 centov manj kot dan poprej in sicer 67,54 dolarjev.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je bila to že tretja zaporedna pocenitev v zadnjih treh dneh, pri čemer pa je cena tudi v času nastajanja tega članka še nekoliko nihala in sicer pod zgoraj navedeno vrednostjo. Cena se tako približuje ravnem, ki smo jim bili priča ob koncu pomladi oziroma na začetku pomladi, ko je bilo potrebno za sodček surove nafte potrebno odšteti 66,09 dolarjev, najvišji znesek po aprilu 2020, ko je bila nafta v nekem trenutku praktično ničvredna.

Na ceno nafte sicer že več kot dve leti izdatno v največji meri vpliva stanje, povezano s koronavirusom in nič drugače ni niti sedaj. Trenuten upad cen namreč v veliki meri kroji negotovost, povezana s tako imenovanim delta sevom, zaradi česar je celotna naftna industrija usmerjena proti Kitajski, kjer se omenjeni sev v minulih tednih znova širi s svetlobno hitrostjo. Kitajska namreč velja za največjo uvoznico surove nafte na svetu.

Omenjena različica virusa je bila sicer prvič odkrita konec lanskega leta, Svetovna zdravstvena organizacija pa ji je ime Delta namenila konec maja letos, ko je že postalo jasno, da bo močno vplivala na svetovno gospodarstvo. Nenazadnje se številne države, med njimi tudi Slovenija že pripravljajo na verjetno novo zapiranje meja in druge ukrepe, povezane z željo po čim hitrejši zamejitvi širjenja virusa, kar bo posledično znova vodilo k zmanjševanju potreb po nafti.

Napovedi se spreminjajo iz meseca v mesec

Kakšna so sicer pričakovanja stroke in trgovcev? Za komentar smo poprosili Sandija Salkiča iz Petrola, kjer pa gibanja cen naftnih derivatov zaradi zahtev zakonodaje ne smejo komentirati. Svetovna banka je na drugi strani maja napovedala, da bo povprečna cena nafte letos za tretjino višja kot lani oziroma 56 dolarjev za sod, kar je dobrih 11 dolarjev manj, kot znaša trenutna cena. Ta znesek je bil sicer dosežen že februarja, od tedaj pa se mu je cena nafte na nekaj več kot dolar približala le še marca.

Precej novejši podatki ameriške agencije za energetiko EIA, predstavljeni pred nekaj dnevi na drugi strani kažejo precej drugačno sliko, saj napovedujejo, da bo povprečna cena nafte v drugem polletju letošnjega leta znašala 72 dolarjev za sod, v prihodnjem letu pa bo znašala 66 dolarjev, ob dejstvu, da naj bi države članice organizacije OPEC z avgustom počasi pričele povečevati dnevno količino načrpane nafte.

Napovedi o gibanju cen torej še naprej ostajajo negotove, vse pa kaže na to, da na eni strani ne bomo priča višjim dvigom (enako pa naj bi po aprilski izjavi Boštjana Okorna iz Zveze potrošnikov Slovenije ostalo v prihodnje), lahko pa se pripetijo manjši ali večji padci cen. Bo torej cena bencina v Sloveniji, kjer so cene bencina in dizla v skladu z evropskim povprečjem, še padala? Najverjetneje, le stežka pa nazaj na en evro.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"