Covid potrdila: ali jih potrebujemo za vstop na Hrvaško? Kaj pa drugod?

23. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ob bližajočih prvomajskih praznikih in pa Dnevu boja proti okupatorju se bodo proti mejnim prehodom v prihodnjih dneh znova vile kolone vozil. Preverili smo, kakšne so zahteve držav za vstop v državo.

Dobri dve leti po tem, ko je v Evropo 'vstopil' novi koronavirus in za dano obdobje življenje povsem obrnil na glavo se zdi, da je epidemija nekako obvladana, življenje pa se vrača v običajne tire. To pa nenazadnje pomeni, da bo znova mogoče bolj ali manj običajno potovati po svetu, ali pa vsaj po bližnji okolici. Številne države namreč še vedno zahtevajo potrdila o cepljenju za vstop v državo, kitajski Šanghaj pa je dokaz, da situacija po svetu še ni povsem normalizirana. A tudi tam se zadeve umirjajo.

V luči razmer je zato pričakovati, da bodo v primeru ugodnega vremena bližajoče se prvomajske praznike številni Slovenci preživeli na izletih po tujini, predvsem na Hrvaškem. Zato smo preverili, kakšni so sedaj pogoji za prehod meje naše južne sosede.

Po podatkih slovenskega veleposlaništva v Zagrebu Hrvaška od sobote, devetega aprila za prehod državne meje (vstopa ali izstop) ne zahteva tako imenovanih digitalnih Covid potrdil. To pomeni, da preko njenih državnih meja znova lahko brez težav in dodatnega preverjanja znova prehajajo vsi posamezniki, tudi tisti, ki se niso cepili oziroma testirali na prisotnost virusa v telesu. Z omenjenim datumom na Hrvaškem, razen v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, tudi ni več obvezno nošenje zaščitnih mask.

Podobna situacija kot na Hrvaškem sicer velja tudi pri vstopu na Madžarsko. Tam so obvezno nošenje zaščitnih mask ukinili še mesec dni prej, sedmega marca, v državo pa je iz Slovenije brez omejitev po kopnem mogoče vstopiti že od 23. junija lansko leto.

Italija in Avstrija še vedno z omejitvami

Nekoliko bolj strogi pa so na drugi strani pogoji za vstop v Avstrijo in Italijo. Naši zahodni sosedi namreč od prvega aprila letos zahtevajo potrdilo o prebolelosti Covid-19, potrdilo o zaključenem cepljenju Covid-19 ali pa negativen rezultat hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur oziroma PCR testa, ki ni starejši od 72 ur. Hkrati je potredbno izpolniti tako imenovani obrazec za potnike (dPLF), ki ga najdete na tej povezavi.

Navedeni ukrepi pa imajo omejeno veljavnost in sicer 30 dni oziroma do 30. aprila letos. To pomeni, da bi se z začetkom maja navedeni ukrepi lahko tudi omilili. Informacije o tem sicer lahko spremljate na strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.

V Avstriji je medtem tudi po zadnji posodobitvi pravil za vstop v državo z dne 11. aprila še vedno potrebno izpolnjevati pogoje PCT, v nasprotnem primeru pa bo potrebno opraviti test HAG (v roku 24 ur pred prihodom v državo) ali test PCR. Ta je lahko ob vstopu star največ 72 ur, ob predhodni najavi pa ga je mogoče opraviti tudi ob vstopu v državo, a boste do prejema negativnega izida napoteni v karanteno na naslovu, ki ga boste ob prijavi izbrali sami. Za več informacij pa obiščite spletno stran slovenskega veleposlaništva na Dunaju. Ukrepi naj bi sicer veljali vse do 30. septembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja