Daimler bo samovozeče avtomobile razvijal na Kitajskem

9. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Za to je znamka dobila dovoljenje za testiranje vozil na cestah prestolnice Peking.

Daimler in Mercedes-Benz se pripravljata na nov korak v razvoju avtonomne tehnologije v avtomobilih. Nemški gigant je namreč pred dnevi tudi uradno pridobil dovoljenje oblasti v kitajskem mestu Peking za začetek razvoja in testiranja avtonomnih vozil četrte generacije. Ta predvideva avtonomno vožnjo vozila z le občasnim posredovanjem voznika. S tem postaja Mercedes-Benz tudi prvi proizvajalec, ki je v Pekingu dobil tovrstno dovoljenje.

Mercedes-Benz in Daimler imata sicer že dlje časa licenco za testiranje in razvoj avtonomnih vozil v ZDA in Nemčiji, kljub temu pa je moralo podjetje s svojimi vozili prestati zahtevna testiranja na za tovrstne preizkuse namenjenih poligonih v mestih Peking in Hebei, skozi obsežen trening pa so morali iti tudi preizkusni vozniki.

Samodejna vožnja tretje stopnje že čez dve leti

Ob prejetju dovoljenja za nadaljnji razvoj in testiranje avtonomnih avtomobilov je za javnost spregovoril tudi dr. Hans Georg Engel, vodja oddelka za raziskave in razvoj Mercedes-Benza na Kitajskem. »Podprti s strani lokalnih partnerjev nam je v oddelku za raziskave in razvoj uspelo v zadnjem času na področju avtonomne vožnje na Kitajskem doseči velik napredek. Z nadaljnjimi raziskavami in razvojem dokazujemo našo zavezo k nadaljnjemu razvoju na Kitajskem, pri čemer predstavljamo rešitve, prilagojene njihovim potrebam.«

Sicer pa Mercedes-Benz trenutno velja za enega izmed vodilnih avtomobilskih proizvajalcev na področju avtonomne vožnje. Aktualna generacija razreda S namreč že zdaj ponuja možnost avtomatizirane vožnje druge stopnje, pojavljajo pa se špekulacije, da bo še na letošnjem avtomobilskem salonu predstavljena nova največja limuzina nemške znamke. Ta naj bi na ceste zapeljala leta 2020, novo generacijo sistemov Distronic Active Proximity Control za nadzor oddaljenosti avtomobila od drugih vozil na cesti in Active Steer Assist za samodejno krmiljenje, s čimer bo novinec že postregel s tehnologijo avtonomne vožnje tretje stopnje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"