Daimler bo zaposlenim pri Mercedes-Benzu izplačal do 5.400 evrov nagrade

2. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

S to prakso je nemško podjetje pričelo že leta 1997, nagrade pa bodo najvišje do sedaj.

Tako kot številna druga avtomobilska podjetja je tudi Mercedes-Benz leto 2017 zaključil z nasmehom na obrazu. Nenazadnje je bilo minulo leto po prodaji vozil na svetovnem trgu najboljše v zadnjem desetletju, znamka s trikrako zvezdo na nosu pa je že drugo leto zapored zabeležila rast prodaje, pri čemer je bila slednja kar 9,9 odstotka višja v primerjavi z letom 2016. Ob tem je prvič v enem letu presegla 100.000 prodanih vozil oddelka AMG.

Mercedes-Benz se je zato odločil, da bo uspeh podjetja, katerega vrednost je zaradi dobre prodaje občutno zrasla, delil tudi s svojimi zaposlenimi. Dobiček podjetja je bil s 14,7 milijarde evri za kar 1,8 milijarde večji kot leta 2016. Skupno 130.000 delavcem bo podjetje zato razdelilo enkratno finančno nagrado v višini do 5.400 evrov, ki jo bodo prejeli pri aprilski plači.

»Naši delavci so občutno pripomogli k temu , da je leto 2017 postalo najbolj uspešno v zgodovini Daimlerja. Odlične rezultate zato želimo proslaviti z našimi delavci, s katerimi bomo v zahvalo za njihovo predanost delili dobiček. Skupaj smo namreč dosegli veliko: preko dva milijona prodanih osebnih vozil, rekordno prodajo kombijev, predstavili smo več rešitev na področju tovornega prometa in tako naprej,« je odločitev podjetja pojasnil Wilfried Porth, član upravnega odbora pri Daimlerju, zadolžen za odnose z delavci. Daimler, matično podjetje Mercedes-Benza je sicer tovrstno shemo delitve dobička predstavilo že leta 1997, temelji pa na bruto dohodku podjetja in neto dohodku od prodaje vozil.

Jure Šujica
Foto: Daimler

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol