Daimler ustavlja razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem

Odločitev naj bi že stopila v veljavo.

Daimler ustavlja razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem (foto: Daimler AG) Daimler AG
20. 9. 2019

Očitno vsaj pri proizvajalcih premijskih avtomobilov (ki so nekoliko manj obremenjeni s ceno svojih vozil) počasi, a z gotovostjo prihaja do premikov na poti k uveljavitvi električnih avtomobilov. Po tem, ko je Volvo recimo ukinil prodajo dizlov, hkrati pa napovedal počasen prehod na elektrificirana vozila, so sedaj podoben ukrep napovedali tudi pri nemškem avtomobilskem gigantu Daimler, lastniku znamke Mercedes-Benz.

Iz Stuttgarta tako prihajajo novice, da naj bi v omenjenem podjetju prekinili z razvojem novih generacij vseh vrst motorjev z notranjim izgorevanjem. Novico je za nemški portal Auto Motor und Sport razkril vodja oddelka za razvoj pogonskih sklopov pri Daimlerju Markus Schaefer, ki ob tem dodaja, da bi se v prihodnosti situacija vseeno lahko spremenila in bi se znova lahko podali v razvoj tovrstnih pogonskih sklopov. Do tedaj pa bo nova generacija šestvaljnih motorjev, ki so jih predstavili nedavno vseeno ostala zadnja.

Končanje razvoja klasičnih pogonskih sklopov seveda ne pomeni takojšnjega konca njihove prodaje, saj je pričakovati, da jih bodo pri Mercedesu v takšni ali drugačni obliki strankam ponujali vsaj še prihodnje desetletje. Kot so razkrili ob nedavni predstavitvi električnega helikopterja Volocopter 2X naj bi namreč vsaj kot hibridi še vedno predstavljali (manjšinski) delež prodaje novih vozil tudi po letu 2030.