Dakar 2023, druga etapa: nekateri so se ogreli kasneje

2. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Po nekoliko slabši predstavi v prvi etapi je Nasser Al-Attiyah današnjo etapo odpeljal v svojem slogu in se začel prebijati proti vrhu v skupni razvrstitvi.

Z današnjo etapo, ki je bila nekaj krajša od včerajšnje in je Sea Camp povezala z mestom Al'Ula, postregla pa je s 430 kilometrov dolgim specialom, je Al-Attiyah opravil v petih urah in 26 sekundah, kar je recimo dobrih pet minut hitreje od glavnega konkurenta za končno zmago Carlosa Sainza. A dvoboj za etapno zmago je bil izredno tesen. Po robu se mu je namreč postavil Nizozemec Erik Van Loon, ki je na koncu za domačinom zaostal zgolj 14 sekund.

Preberite še: Dakar 2023, prva etapa: Najboljšim ne pride do živega prav nič

Zmago je dirkač ekipe Overdrive Racing zapravil šele v drugem delu preizkušnje, saj je na 230. kilometru še vedno držal dve minuti in 20 sekund prednosti pred Yazeedom Al-Rajhijem in slabih pet minut in pol pred Al-Attiyahom. Vseeno pa je bila zgoraj navedena trojica razred zase na današnji tehnično zahtevni etapi. Že četrtouvrščeni Serradori je zaostal več kot 11 minut, razlika do 10. mesta pa je narasla že več kot pol ure.

Sainz v skupnem seštevku še naprej ohranja prvo mesto, a z le dobrima dvema minutama prednosti pred Al-Attiyahom in rešuje Audijevo čast. Stephane Peterhansel namreč v skupni razvrstitvi zaseda deveto, Mattias Ekstrom pa šele 15. mesto in v skupnem seštevku zaostaja že dobrih 48 minut. Bo pa danes v skupnem seštevku veliko izgubil tudi Sebastian Loeb. Francoz je imel namreč na 278. kilometru tehnične težave, zaradi česar se je za dlje časa ustavil. Podrobnosti sicer še niso znane, jasno pa je, da je zgolj zaradi tega postanka izgubil vsaj 20 minut, razlika pa bo do konca verjetno še veliko večja.

Pestro pa je bilo tudi v razredu motociklistov. Če je včeraj z dobro vožnjo nase opozoril Mason Klein, eden najmlajših tekmovalcev na Dakarju, ki se je z dobrimi predstavami izkazal že lani, pa je z današnjo zmago dokončno vložil kandidaturo za zmago na letošnji dirki. Kljub časovnemu pribitku dveh minut mu je namreč še vedno uspelo za več kot minuto ugnati (presenetljivo) drugouvrščenega Sebastiana Bühlerja. Za Nemca je to najboljša etapna uvrstitev na reliju, kjer sicer nastopa četrtič. Na tretje mesto se je medtem uvrstil še en Američan Skyler Howes.

Z današnjo zmago je Klein prevzel tudi prvo mesto v skupnem seštevku. Ima minuto in 41 sekund prednosti pred Tobyjem Priceom, tretji je legendarni španski dirkač Joan Barreda Bort. A razlike med dirkači so majhne, še posebej ob številnih časovnih pribitkih, ki jih dobivajo dirkači (med najboljšo deseterico so le štirje, ki še niso dobili kazenskih pribitkov), se bo vrstni red v prihodnjih dneh še večkrat premešal.

S precej težavami se je danes soočal tudi Toni Mulec, zaradi česar je skozi cilj pripeljal šele kot 72. Za Kleinom je zaostal eno uro in 39. minut, hkrati pa je bil tudi tri minute počasnejši od Simona Marčiča, ki je končal dve mesti pred rojakom. V skupnem seštevku je Mulec nazadoval na 51. mesto, Marčič pa je 61., a šesti v posebni razvrstitvi Originals, kar mu daje upanje, da bo letos izenačil ali celo izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v tem razredu.

Kot je Mulec pojasnil po koncu težavne etape, ga je že na začetku izdal puščajoč hladilnik. Med celotno etapo je zato moral kar šestkrat ustaviti motor, odstraniti rezervoar za gorivo in dotočiti vodo. To je dobil na točkah za nevtralizacijo, čeprav je mislil, da ne bo prišel do cilja, pa je kljub pregrevanju motorja drugo etapo vseeno končal, zato bo jutri nadaljeval z relijem. Jasno, z novim hladilnikom vode.

Jutri je pred dirkači nekoliko daljša, 669 kilometrov dolga etapa med mestoma Al'Ula in Ha'il s 447 kilometrov dolgim specialom. Tu jih po besedah vodje tekmovanja Davida Castere čaka 'najlepših 50 kilometrov letošnje dirke', ki pa jih bo zaznamovala hitra vožnja skozi številne kanjone, zaradi česar bi lahko prišlo do mešanja vrstnega reda v vseh kategorijah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol