Zdaj gre zares - sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestnem kraku je bliže, kot si mislite ...

9. 2. 2024 | Gregor Žvab , STA
Deli
Zdaj gre zares - sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestnem kraku je bliže, kot si mislite ... (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Zdaj je jasno, kdo bo poskrbel za vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestnem križu. Ponudnik je izbran in ima 20 mesecev časa od podpisa pogodbe. To bi pomenilo, da bo sistem nared že jeseni 2025 ...

Družba Dars je za dobavo, vzpostavitev delovanja in vzdrževanje opreme sistemov sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestah izbrala ljubljansko družbo Intermatic, katere ponudba je znašala 434.000 evrov brez davka oziroma okoli 529.480 evrov z DDV. Najvišjo dopustno vrednost ponudb brez DDV je Dars določil pri 835.000 evrih.

Kdaj in kje se  torej obeta sekcijsko merjenje?

Bor Slana/BoBo

Vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti je predvidena na štajerski avtocesti na območju trojanskih predorov v smeri Maribora, na gorenjski avtocesti med priključkoma Ljubljana Brod in Vodice v smeri Kranja, na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Vrhnika v smeri Ljubljane in na dolenjski avtocesti na območju višnjegorskega klanca v smeri Novega mesta, rok za vzpostavitev sistemov pa je 20 mesecev od podpisa pogodbe z izbranim izvajalcem. V praksi to pomeni, da če Dars pogodbo podpiše v kratkem, bi lahko sekcijsko merjenje zaživelo do pozne jeseni 2025.

Glavni cilj vzpostavitve sekcijskega merjenja hitrosti je umiriti hitrost na avtocesti na daljših razdaljah in s tem povečati varnost. Sistem bo meril povprečno hitrost vozila med vstopno točko A in izstopno točko B. Če bo višja od dovoljene, bo voznik kaznovan. S sistemom bo upravljala policija, ki bo prekrškarjem tudi izrekala globe.

Arhiv AM

Testni sistem je dal pozitivne rezultate

V Darsu so še pojasnili, da se je testni sistem, ki je v letu 2017 začasno deloval na štajerski avtocesti na območju trojanskih predorov v smeri proti Ljubljani, pokazal kot učinkovit, saj so se hitrosti takrat umirile.

Na javno naročilo, objavljeno 17. oktobra lani, sta prispeli še dve ponudbi. Družba S-TMM bi naročilo izvedla za 496.858 evrov brez DDV oz. 606.167 evrov z DDV, družba ASIST pa za 574.190 brez DDV oz. 700.512 evrov z DDV. Na odločitev o izbiri izvajalca je možna vložitev zahtevka za revizijo, in sicer v osmih delovnih dneh od objave na portalu javnih naročil.

Preberite še: