DARS s 1. aprilom uvaja elektronsko cestninjenje za tovornjake

11. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Uporabniki se že lahko registrirajo v sistem preko spleta ali v eni izmed sedmih poslovalnic.

Družba za avtoceste Republike Slovenije je pričela z drugo fazo vzpostavljanja elektronskega cestninjenja za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone oziroma težka tovorna vozila. Po relativno hitri izgradnji cestninskih terminalov v prvi polovici tega leta, o katerih je bilo javnosti na začetku le malo znanega (mnogi so sprva mislili, da gre celo za nov sistem stacionarnih merilnikov hitrosti) je sedaj pričela s postopkom registracije prvih uporabnikov sistema.

S 1. aprilom 2018 bo DARS namreč prenehal s klasičnim zaračunavanjem cestnine za vsa težka vozila na naših avtocestah, tako za domača, kot tudi tuja tovorna vozila. Vsa tovrstna vozila bodo mogla biti zato opremljena z napravo DarsGo, ki bo komunicirala z mrežo terminalov avtocestnem križu – vseh terminalov je 127 – ti pa bodo beležili število kilometrov, ki jih bo vozilo prevozilo. Cestnina se bo nato zaračunala samodejno, njena višina pa bo odvisna tudi od količine izpuhov, ki jih bo posamezno vozilo izpustilo v zrak. Bo pa sistem zaznal tudi kršitelje, ki bodo po avtocesti vozili brez omenjenega sistema in jih sankcioniral.

Registracija mogoča preko spleta ali na eni izmed sedmih točk

Lastnike tovornih vozil in avtoprevozniška podjetja DARS ob tem poziva, da naj se zato čimprej odločijo za registracijo vozil v sistem in pridobitev naprav DarsGo. Za registracijo vozil morajo predložiti prometno dovoljenje, administrativni stroški postopka registracije in personalizacije naprave pa naj bi znašali 10 evrov. Postopek lahko opravijo na spletni strani www.darsgo.si ali pa v enem izmed sedmih DARSovih centrov na naslednjih lokacijah:

  • DarsGo servis Ljubljana (Grič 54, Ljubljana – ob zahodni ljubljanski obvoznici),
  • DarsGo servis Maribor (Počivališče Maribor, smer Ljubljana),
  • DarsGo servis Lopata (Počivališče Lopata, smer Maribor),
  • DarsGo servis Grabonoš (Počivališče Grabonoš, smer Ljubljana),
  • DarsGo servis Obrežje (Mejni prehod Obrežje, vstop v državo),
  • DarsGo servis Gruškovje (Mejni prehod Gruškovje, vstop v državo),
  • DarsGo servis Fernetiči (Mejni prehod Fernetiči, vstop v državo).

Po novem letu bo registracija mogoča tudi na pooblaščenih bencinskih servisih, način delovanja pa si lahko pogledate v spodnjem videu:

Dobra novica za vse voznike pa je ta, da se z uvedbo (zastarelega) cestninjenja preko DARS in ABC kartic ter plačila cestnin umika potreba po cestninskih postajah na avtocestah, ki pogosto nosijo krivdo za zastoje. Z odstranjevanjem le teh naj DARS pričel po 1. aprilu, pri čemer bo na teh lokacijah vzpostavil točke nadzora, kjer bodo kontrolo prometa opravljali policisti, prometni inšpektorji, cestninski nadzorniki in cariniki. Kako bo ta nadzor izgledal in katere bodo prve odstranjene cestninske postaje pa zaenkrat še ni znano.

Jure Šujica
Foto: DARS

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol