Dieselgate: prva obtožnica proti nekdanjemu direktorju Volkswagna opuščena

27. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli
Dieselgate: prva obtožnica proti nekdanjemu direktorju Volkswagna opuščena (foto: Profimedia)
Profimedia

Martin Winterkorn bo imel (vsaj) do nadaljnjega mir pred preiskovalci v Stuttgartu. A njegovih težav še zdaleč ni konec.

Nekdanji prvi mož koncerna Volkswagen kot vse kaže ne bo (več) stopil na zatožno klop. Preiskovalci v nemškem mestu Stuttgart so namreč sprejeli odločitev, da proti Martinu Winterkornu, ki velja za enega izmed odgovornih v aferi Dieselgate in ki naj bi bil o nepravilnosti obveščen že dolgo preden je prišla v javnost, opustijo obtožnico.

Obtožnica je Winterkorna bremenila prikrivanja pravih podatkov o izpustih škodljivih emisij dizelskih vozil koncerna Volkswagen in s tem manipuliral z vrednostjo podjetja na trgu. Kot je znano je Volkswagen (in tudi številni drugi avtomobilski proizvajalci) tedaj uporabljal škodljivo programsko opremo, po zaslugi katere so vozila med testnim ciklom v zrak izpuščala manjše količine CO2, kot pa kasneje v realnem prometu.

Pospešitev procesa v Braunschweigu 

Čeprav se zdi, da si Winterkorn sedaj lahko oddahne, pa to ne drži. Preiskovalci so namreč obtožnico proti 73-letnemu nekdanjemu prvemu možu koncerna opustili izključno zato, ker bi bila kazen, ki bi jo lahko prejel na tem sodišču zanemarljiva v primerjavi s tisto, ki se mu obeta na sodišču v mestu Braunschweig. Tamkajšnja obtožnica ga namreč bremeni kartelnega dogovarjanja in prevar ter drugih nepravilnosti.

Opustitev ali bolje rečeno zamrznitev primera v Stuttgartu pa ne pomeni, da je zadeva za tamkajšnje sodišče zaključena. V kolikor bi bil Winterkorn na sodišču v Braunschweigu oproščen očitanih dejanj, bi lahko prišlo do ponovnega odprtja zadeve. Winterkorn sicer po besedah odvetnika še vedno zavrača krivdo za očitane nepravilnosti.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"