Do nadaljnjega prepovedano tudi delovanje avtošol

17. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
Do nadaljnjega prepovedano tudi delovanje avtošol (foto: Profimedia)
Profimedia

Ukrepi za državljane podobni kot pri prepovedi izvajanja tehničnih pregledov.

Včeraj je vlada Republike Slovenije izdala ukrep, s katerim je v Sloveniji do nadaljnjega prepovedano opravljati tehnične preglede vseh vrst vozil, kar pa posledično pomeni tudi prepoved izvajanja registracij vozil. Omenjeni ukrep sicer načeloma ne bi smel prinesti večjih nevšečnosti vsem prizadetim, saj so ob omenjeni prepovedi hkrati podaljšali tudi veljavnost vseh prometnih dovoljenj, ki bi sicer potekla v prihodnjem mesecu dni.

Podoben ukrep pa je sledil še danes. Vlada je namreč z današnjim dnem v želji po čim večji omejitvi gibanja državljanov sprejela nov sklep, po katerem je od 18. marca od polnoči pa vse do 16. aprila prepovedano upravljanje dejavnosti izobraževanja kandidatov za voznike, ne glede na to, ali gre za nove (bodoče) voznike, ali pa posameznike, ki želijo opravljati izobraževanje za druge vozniške kategorije.

Zgoraj omenjeni ukrep tako prepoveduje tudi opravljanje izpitnih voženj in izdajo novih dovoljenj, hkrati pa tudi obnovo obstoječih dovoljenj oziroma dovoljenj, katerih veljavnost bo potekla v prihodnjih dneh. Na vladi ob tem mirijo, da bo, podobno kot pri podaljšanju registracij vozil tudi v tem primeru uvedeno samodejno podaljšanje vozniških dovoljenj. Tako se bo rok za podaljšanje dovoljenj, ki bodo potekla do 16. aprila podaljšal za mesec dni in bo trajal do 16. maja.

Začasna prepoved opravljanja dejavnosti bo seveda, tako kot v drugih sektorjih tudi v tem primeru prinesla velik upad prihodkov za lastnike in zaposlene v avtošolah, ki pa so se na prepoved odzvali različno. Kot nam je pojasnil Marjan Borišek iz ljubljanske avtošole Polžek so se na omenjeni ukrep začeli pripravljati že prejšnji teden, ko je prišla v veljavo prepoved o izobraževanju odraslih, prav tako pa so že v petek z delovanjem prenehali tudi izpitni centri. V omenjeni avtošoli, kjer so z delom večinoma prenehali že v ponedeljek, sicer ukrep vlade pozdravljajo, zavedajo pa se, da zna večje nevšečnosti povzročiti predvsem večjim avtošolam. Te imajo zaradi večjega števila zaposlenih in morebitnih kreditov oziroma lizingov za vozila tudi višje  mesečne stroške.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel