Do novih avtodomov bo z milijoni evrov pomagala tudi Slovenija

30. 5. 2022
Deli

Novemu obratu pri Ormožu bodo namenili šest milijonov evrov, kar bo pomagalo tudi pri zaposlovanju delavcev, ki so izgubili delo.

 Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov do leta 2025 na podlagi zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja uvrstila projekt širitve proizvodnje podjetja Carthago v Ormožu, za katerega bo namenila šest milijonov evrov. Proizvajalec počitniških vozil, ki ima trenutno svojo tovarno v Odrancih, bo obrat odprl predvidoma prihodnje leto.

V Ormožu bo podjetje v nemški lasti, ki v Odrancih zaposluje okoli 800 ljudi, proizvajalo manjša počitniška vozila Malibu, medtem ko proizvodnja večjih vozil ostaja na sedanji lokaciji.

Preberite še: Prodaja avtodomov iz tovarne v Odrancih gre za med, podjetje Carthago bo v Sloveniji zdaj izdelovalo še nekaj novega

Polno proizvodnjo bodo v novem obratu zagnali predvidoma leta 2024, kjer naj bi fizični obseg povečali na več kot 3000 vozil, v letu 2025 pa še za dodatnih 15 odstotkov, medtem ko bodo prihodke od prodaje povečali za 17 odstotkov. Dodana vrednost na zaposlenega v podjetju se bo podvojila, so ob izdaji sklepa še sporočili iz vlade.

Ker gre za obmejno problemsko območje, ki ga je nedavno precej prizadelo zaprtje podjetja Safilo, bo pomembno tudi dodatno zaposlovanje. Kot so ob aprilski položitvi temeljnega kamna za začetek gradnje napovedali v podjetju, bodo predvidoma spomladi v novem obratu zaposlili prvih 160 delavcev, naložba pa je ocenjena na okoli 45 milijonov evrov.

Gospodarsko ministrstvo bo investitorju zagotovilo dobrih šest milijonov evrov, pri čemer bodo letos podjetju izplačali največ do 1,25 milijona evrov, ostalo pa v letu 2024.

Nemški proizvajalec avtodomov je v svojem slovenskem podjetju v poslovnem obdobju 2020/2021 s skoraj tri odstotke višjimi prihodki kot leto prej beležil slabih 223 milijonov evrov prihodkov, poslovno obdobje pa zaključil z 9,3 milijona evrov dobička. Podjetje s sedežem v Aulendorfu je skoraj v celoti usmerjeno v izvoz, pri čemer so njihovi ciljni trgi države Evropske unije, še posebej Nemčija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja