Dobra novica za vse slovenske voznike!

9. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Dobra novica za vse slovenske voznike! (foto: Profimedia)
Profimedia

Od danes naprej boste točili gorivo ceneje. Za koliko, vam razkrivamo tukaj!

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest bodo kljub ponovni uvedbi okoljske dajatve za fosilna goriva prihodnja dva tedna nekaj nižje kot do sedaj. Liter bencina se je pocenil za 2,6 centa na 1,390 evra, liter dizelskega goriva pa za dva centa na 1,421 evra. Liter kurilnega olja se je pocenil z 1,022 evra na 1,001 evra.

Te cene bodo veljale do 22. maja, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Zaradi blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen je bila 8. avgusta lani ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za nekatere vrste fosilnih goriv, zdaj pa se spet uvaja. Vlada je namreč danes na dopisni seji sprejela spremembe uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida. Ta določa, da se obveznost plačila okoljske dajatve za bencin, dizelsko gorivo, zemeljski plin in kurilno olje ponovno uvaja 9. maja.

V novih cenah, ki bodo veljale od danes, je ta odločitev vlade upoštevana, in sicer znaša dajatev za neosvinčeni bencin 0,0398 evra na liter, za dizelsko gorivo in kurilno olje pa 0,0467 evra na liter.

Za liter neosvinčenega motornega bencina je tako na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,390 evra na liter, kar pri 50-litrskem rezervoarju znese 69,50 evra. Če cene ne bi bile regulirane in hkrati potrošniki ne bi bili oproščeni plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo treba po izračunih ministrstva za liter bencina odšteti okoli 1,438 evra. Prihranek pri 50-litrskem rezervoarju torej znaša 2,40 evra.

Za 50 litrov dizelskega  goriva je treba po novem odšteti 71,05 evra. Če cena ne bi bila regulirana in potrošniki ne bi bili oproščeni omenjenih prispevkov, bi liter tega goriva stal okoli 1,472 evra, za 50 litrov bi torej plačali 73,60 evra. To pomeni, da potrošnik pri 50-litrskem rezervoarju prihrani 2,55 evra.

Prihranek pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja pa so na ministrstvu izračunali v višini 97 evrov.

Cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Preberite še: Dizel in šest valjev. Pri tej znamki si še upajo!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol