Družina Ceed se bo s treh povečala na pet članov

16. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Zaradi preslabega zanimanja javnosti bo ukinjena trivratna različica, nekoč znana pod imenom Pro Cee'd

Zadnje dni je ena izmed najbolj vročih novosti na avtomobilskem področju včeraj predstavljena tretja generacija Kie Ceed. Po besedah odgovornih najbolj evropski Ceed do zdaj (zasnovan v Kijinem razvojnem centru v Nemčiji, izdelovali pa ga bodo v slovaškem mestu Žilina) se je najprej seveda predstavil v tržno najbolj zanimivi obliki, torej kot petvratna kombilimuzina, v prihodnosti pa naj bi po prvih informacijah, ki so v javnost prišle pred predstavitvijo avtomobila, sledila še ena karoserijska različica.

A ta informacija naj bi bila, kot kaže zdaj, napačna. Namesto dveh različic (ene manj kot v drugi generaciji) naj bi se družina Ceed v tretji generaciji razširila na kar pet članov. Petvratni različici naj bi tako sledil še klasičen karavan, ki bi mu nato sledili tako imenovani shooting brake karavan, štirivratni kupe, za zaključek pa naj bi sledil še manjši križanec, s katerim želi Kia težave na trgu povzročati pred kratkim predstavljenemu Volkswagnu T-Rocu.

Športna različica bo, a ne tako 'ostra' kot Hyundai i30N

Hkrati s širitvijo palete Ceeda pa se iz ponudbe umika trivratna različica tega avtomobila. Razlog za to je slaba prodaja tovrstnih avtomobilov, kar so v preteklih letih zaznali tudi drugi proizvajalci. Iz prodaje se je tako že s predstavitvijo odhajajoče generacije poslovil trivratni Focus, kmalu po začetku proizvodnje prve generacije modela 308 pa je trivratno različico ukinil Peugeot. Športna različica GT na drugi strani še vedno ostaja v ponudbi, res pa je, da bo od zdaj na voljo le v izvedbi s petimi vrati, poleg tega pa ne bo tako dirkaško naravnana kot njen 'sorodnik', Hyundai i30N.

Petvratnemu Ceedu bo tako kmalu po začetku proizvodnje sledil karavan, nato pa se jima bosta pridružila še 'shooting brake' in kupelimuzina. Križanske različice tako ne moremo pričakovati prej kot v enem letu.

In če še niste opazili: nekoč je bil Cee'd. Od nove generacije naprej je uradno samo še Ceed. Še en korak naprej.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"