DS 9: Francozi ga že lahko naročijo, znane so tudi tamkajšnje cene

27. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

Na voljo bo s tremi pogonskimi sklopi ter dvema paketoma opreme.

Čeprav so športni terenci trenutno najbolj popularna avtomobilska kategorija, pa limuzine še naprej ostajajo pri večini znamk, še posebej tistih nekoliko bolj prestižnih, paradni konji v modelni paleti. To brez težav lahko trdimo za celotno nemško trojico, pa tudi za eno izmed najmlajših znamk na trgu, francoski DS. Po DS3 in DS7 namreč sedaj počasi na trg prihaja njihov najdražji model, limuzina DS9.

O limuzini smo prvič pisali že ob koncu letošnjega februarja, ko so pri DS-u razkrili obliko in mere novega avtomobila, pa tudi najpomembnejše tehnične podatke. Tako je recimo že od tedaj znano, da pod motornim pokrovom ne bo mogoče najti dizlov, pač pa le bencinske motorje in pa priključne hibride. Najmočnejša med njimi bo vozniku omogočala kar 265 kilovatov ali 360 'konjev' sistemske moči – enak pogonski sklop lahko najdemo tudi v Peugeotu 508 Peugeot Sport Engineered, ki je sicer novincu 'posodil' svojo platformo.

Francozi pa so sedaj končno razkrili, kdaj bo njihov novi ponos zapeljal na cesto in očitno to še ne bo prav kmalu, pa čeprav so prednaročila že začeli sprejemati. Prva vozila bodo namreč nared šele čez slabo leto dni, septembra 2021, kupci pa bodo lahko izbirali med dvema paketoma opreme, Performance Line in Rivoli (ter dodatno opremo notranjosti, označeno z imenom Opera, ki med drugi prinaša prepoznaven vzorec oblazinjenja sedežev) ter tremi pogonskimi sklopi: bencinskim in hibridnim (pri obeh bo vozniku na voljo 165 kilovatov/225 'konjev' bencinske oziroma sistemske moči) ter priključnim hibridom. Ta bo hkrati ponujal tudi štirikolesni pogon.

In cene? Za najcenejšega DS 9 z opremo Performance Line in zgolj bencinskim motorjem bo v Franciji potrebno odšteti 47.700 evrob, za enako opremljenega, a s priključnim hibridom pod motornim pokrovom pa že 65.500 evrov. Doplačilo za paket opreme Rivoli znaša med 2.000 in 4.000 evri, odvisno od motorne izbire.

Medtem ko Francozi že lahko naročijo novi DS 9, pa bo na slovenskem trgu nanj potrebno še nekoliko počakati. Kot so nam sporočili pri generalnem uvozniku, bodo z zbiranjem naročil pričeli v prvem četrtletju prihodnjega leta, ko bo tudi jasno, ali bodo v primerjavi s tistimi v Franciji višje ali nižje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol