Dve posebni izdaji Volkswagnovega Beetla za konec proizvodnje

14. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Beetle bo na voljo tako kot kupe kakor tudi kabriolet, naprodaj pa bo vse do konca proizvodnje, ki se bo končala julija prihodnje leto.

Neizbežno je naposled prišlo. Po tem, ko se je že nekaj časa govorilo o tem, je zdaj dokončno postalo jasno, da se Volkswagnov Beetle po 70 letih od začetka prodaje poslavlja. Ali se bo kdaj vrnil (morebiti že kot električni avtomobil), ni znano, a vsaj za zdaj kljub nekaterim špekulacijam nič ne kaže na to. Ne nazadnje so njegovo morebitno vrnitev v bližnji prihodnosti (ne)posredno zanikali tudi pri Volkswagnu.

»Izguba Beetla po treh generacijah in skoraj 70 letih proizvodnje bo sprožila plaz čustev pri številnih ljubiteljih Volkswagnov po vsem svetu. Medtem ko se vse bolj usmerjamo v izdelavo družinsko naravnanih avtomobilov v ZDA in spodbujamo strategijo elektrifikacije na platformi MEB, načrtov za njegovo takojšnjo oživitev ni. A kot je pokazal I.D. Buzz – moderna in hkrati uporabna reinkarnacija legendarnega Busa – lahko hkrati rečem 'Nikoli ne reci nikoli'. Na drugi strani medtem z navdušenjem pričakujemo prihajajoče leto, v katerem bomo s številnimi dogodki počastili spomin na eno izmed avtomobilskih legend, ki bo svoj konec dočakala julija 2019,« je dejal Hinrich J. Woebcken, generalni direktor Volkswagnove skupine v ZDA.

Bogata oprema za vse primerke

Kot se za avtomobil Beetlovega kova spodobi, pa ne bo odšel iz proizvodnje prav tiho. Poleg omenjenih prireditev so se namreč pri Volkswagnu odločili in za konec proizvodnje pripravili prav posebno serijo modela Beetle, Final Edition SE in Final Edition SEL. Obe izvedbi bosta na voljo kot kupe (a s serijsko sončno streho) oziroma kabriolet, pri čemer bodo vsa vozila opremljena z bogatim naborom dodatne opreme, kot so biksenonski žarometi, zagon motorja prek tipke, 6,3-palčni za dotik občutljiv zaslon informativno-razvedrilnega sistema in še bi lahko naštevali. Obema modeloma bo Volkswagen namenil tudi posebna odtenka modre in bež barve karoserije.

Za pogon se bo uporabljal le en pogonski sklop. Ta bo sestavljen iz dvolitrskega bencinskega turbo motorja, ki bo iz sebe lahko iztisnil 174 'konjev' oziroma 128 kilovatov moči, ta pa se bo na kolesa prenašala prek šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Odvisno od opreme in karoserijske različice bo za Beetla serije Final Edition v ZDA treba odšteti med 23.045 in 29.995 ameriških dolarjev.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"