Eden najbolj znanih filmskih štirikolesnikov prihaja na dražbo. Takšna je njegova bogata zgodovina

30. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Naprodaj bo v začetku prihodnjega leta, z njim pa prihaja tdui bogata zgodovina.

Avtomobili, ki so kdaj nastopali v vlogi prvega avtomobila nekega filmskega junaka imajo v popularni kulturi posebno vlogo in pomen. Ko se kateri izmed njih pojavi na dražbi običajno zato med zainteresirano javnostjo kar završi. No, eden izmed takšnih avtomobilov je tudi Porsche 911 Turbo, ki je nastopal v danes že skoraj kultnem prvem delu filma Bad Boys z Willom Smithom in Martinom Lawrencom v glavnih vlogah.

Omenjeni avtomobil bo namreč med 6. in 16. januarjem na Floridi naprodaj na dražbi Kissimmee ameriške dražbene hiše Meccum, pri čemer pa je avtomobil že sam po sebi izredno zanimiv. Gre namreč za enega izmed le 350 911 Turbo generacije 964, ki je zapeljal na ameriški trg v letu 1994 - zadnje pred predstavitvijo naslednika 993 in zagotovo enega najbolje ohranjenih primerkov vozila nasploh.

911 Turbo je sicer opremljen s 3,6-litrskim zračno hlajenim turbo motorjem, ki proizvede 355 'konjev' ali 261 kilovatov moči. Za prenos moči skrbi petstopenjski ročni menjalnik, avtomobil pa je eden zadnjih ameriških Porschejev 911, opremljenih s pogonom na zadnji kolesni par.

Avtomobil je tako kot rečeno svojo pot začel v omenjenem filmu, nato pa je bil nekaj v lasti režiserja filma, Michaela Baya. Kasneje je še nekajkrat zamenjal lastnika, leta 2006 pa doživel tudi celovito prenovo. Od tedaj je osvojil številne nagrade zaradi svojega odličnega stanja, med drugim tudi prvo mesto leta 2016 na srečanju Jay Peak Concours d'Elegance, enega zadnjih vrhuncev pa je doživel leta 2020, ko se je pojavil na rdeči preprogi premiere filma 'Bad Boys for Life.'

Ob takšni zgodovini in dejstvu, da ima prevoženih le 34.396 milj ali 55.309 kilometrov bo slavni avtomobil brez dvoma predstavljal enega izmed vrhuncev dražbe in čeprav ne gre za predstavnika najbolj zaželene generacije športnika, je pričakovati da bo iztržen znesek zagotovo precejšen. Kakšen natanko pa je ob trenutni razgreti situaciji na trgu klasičnih športnikov nemogoče napovedati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol