Se legenda vrača? Alpine obuja spomine na legendarno "petko Turbo GT"!

20. 6. 2024
Deli
Se legenda vrača? Alpine obuja spomine na legendarno "petko Turbo GT"! (foto: Alpine)
Alpine

Alpine je doslej ponujal le bencinsko gnano A110, zdaj pa se je tej pridužil še model A290.

A290 predstavlja za francosko znamko pomemben mejnik; je namreč njihov prvi električni avtomobil in napoveduje znamkino prihodnost. Alpine namerava predstaviti celotno paleto električnih modelov, ki bodo sledili trem temeljnim načelom: zmogljivost, okretnost in nizka teža.

🖉

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alpine Cars (@alpinecars)

Petka je osnova

V osnovi gre za nedavno predstavljenega Renault 5. Izvedenke bodo štiri in vse bodo imele baterijski sklop, ki premore 52 kWh. Osnovni A290 in tisti z oznako GT Premium bosta imela 132 kW (180KM) in 300 Nm navora. Močnejši izvedenki z oznako GT Performance oziroma GTS pa se lahko pohvalita s 162 KW (220 KM), medtem ko se navor ne poveča. Najhitrejši A290 z mesta do 100 kilometrov na uro pospeši v 6,4 sekunde.

Alpine

Alpine je poskrbel za športnejši videz. A290 je širši in odbijači so ostrejši; tudi difuzor je prilagojen. Nad zadnje steklo so namestili pritajen spojler. Postavljen je na 19-palčna platišča, za katerimi se skrivajo Brembo zavore. Da se bo 1479 kilogramov težka kombilimuzina peljala karseda dobro, so Francozi prilagodili tudi vzmetenje.

Alpine

Ima pa A290 že nekaj konkurentov; Abarth 500e, Cupra Born VZ in VW ID.3 GTX. Cene še niso razkrili, vsekakor pa bo dražji od Renault 5.

Alpine

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu